Vroege Vogels

Macron wil bescherming van milieu opnemen in Europese grondrechten

  •    •  
20-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
251 keer bekeken
  •  
milieu

© Pixabay

De bescherming van het milieu moet worden opgenomen in de grondrechten van de Europese Unie, vindt de Franse president Emmanuel Macron. Naast het milieu vindt hij ook dat het recht op abortus hierin moet worden opgenomen. De president, wiens land dit halfjaar de EU voorzit, wil deze zaken "uitdrukkelijker" beschermen. Hij bepleit verder een "nieuw Europese veiligheidsbestel" om de spanningen aan de oostgrens te sussen.

Macron sprak woensdag het Europees Parlement toe en lichtte toe waar zijn regering zich tot de zomer sterk voor gaat maken. Het Franse voorzitterschap valt samen met de presidentsverkiezingen in april. Macron zei eerder dat hij uit is op een nieuwe ambtstermijn en loopt zich warm voor de campagne.

Nieuw leven in blazen

"We moeten het handvest van de EU actualiseren, met name om het explicieter te maken over de bescherming van het milieu of de erkenning van het recht op abortus", zei Macron in de vergaderzaal van het parlement in het Franse Straatsburg. "Om nieuw leven te blazen" in het handvest, dat "de enige toekomst van ons gezamenlijke politieke project is", aldus de Franse president.

De deze week aangetreden nieuwe voorzitter van het parlement, Roberta Metsola, wijst abortus juist af. Daarvoor kreeg ze met name uit Franse hoek kritiek.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.