Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 19 september om 19:20npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Helft Nederlanders: vlees eten niet meer van deze tijd

21 nov 2019
  •  
leestijd 2 minuten
vlees 1127

Zes op de tien Nederlanders zegt zich bewust te zijn van de klimaatimpact van vleesconsumptie en denkt dat minder vlees eten de norm wordt. Dat blijk uit onderzoek in opdracht van Natuur & Milieu. Bijna de helft zegt dat vlees eten "niet meer van deze tijd" is.

Van de ruim duizend mensen die onderzoeksbureau Kien heeft ondervraagd, eet 37 procent een of meer dagen in de week geen vlees. Twee procent van de ondervraagden is vegetariër, een net zo'n grote groep noemt zichzelf pescotariër (geen vlees, wel vis), en één procent is veganist. Volgens de onderzoekers is de online ondervraagde groep representatief voor de Nederlandse bevolking.

Vlees te duur

Hoewel de meerderheid inziet dat vlees schadelijke gevolgen heeft voor het milieu, vindt slechts een op de drie ondervraagden dat die schade in de prijs moet worden verwerkt. Drie op de tien vindt dat vlees nu al te duur is in Nederland, 21 procent vindt de prijs juist te laag. Mannen blijven grotere vleeseters dan vrouwen.

40 kilo vlees

Bijna zes op de tien beschouwt zichzelf als vleeseter. De gemiddelde Nederlander eet nog altijd zo'n 40 kilo vlees per jaar, blijkt uit eerdere onderzoeken van onder meer de Wageningen Universiteit. Dat is sinds 2005 niet veel veranderd. Natuur&Milieu stelt dat de peiling "goede hoop geeft op een kentering".

Slecht voor milieu

De organisatie vindt minder vlees eten positief, omdat de productie van vlees belastend is voor het milieu en bijdraagt aan klimaatverandering. Om een kilo vlees te produceren is zo'n 5 kilo plantaardig voer nodig, aldus een andere organisatie, Milieu Centraal.

Vegetarisch aanbod karig

Gemiddelde Nederlanders eten vier tot vijf dagen in de week vlees bij hun belangrijkste maaltijd, een dag vis en een keer vegetarisch. Buiten de deur eten de meesten altijd een gerecht met vlees of vis. De helft van de ondervraagden die weleens voor vegetarisch kiezen, vindt het aanbod in de horeca te karig. ANP

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!