Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Dit weten Google en Facebook allemaal over jou

  •  
31-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
169 keer bekeken
  •  
5659.w400.r400-225.fbe6b65
We vertrouwen bedrijven als Google en Facebook soms meer informatie toe dan we aan vrienden of onze ouders toevertrouwen. Bovendien vergeten je naasten sommige dingen die je tegen ze zegt na verloop van tijd weer, maar dat geldt niet voor Google en Facebook. Tenzij je ze dat expliciet opdraagt.
Het probleem is vaak dat we lang niet altijd bewust zijn van de data - de informatie - die we aan bedrijven als Google en Facebook hebben gegeven. Daardoor kan het onderstaande nogal wat verbazing opwekken.
Vanaf het moment dat je Google bent gaan gebruiken slaat het bedrijf informatie op van acties die je hebt uitgevoerd. Dat gaat om informatie over zoekopdrachten tot video's die je hebt bekeken, tot aan de locaties die je hebt bezocht. 
Deze web developer zet in een verontrustende  serie tweets  op een rijtje welke informatie allemaal wordt opgeslagen door Google en Facebook. En dat is niet mals..

Google slaat je locaties op

Wanneer je locatievoorzieningen aanstaan, bewaart Google de locatie waar je bent op elk moment dat je je telefoon aanzet. Je kunt daardoor een tijdlijn zien vanaf het moment dat je bent begonnen Google te gebruiken tot aan nu, met alle locaties die je sindsdien hebt bezocht.

Google slaat je zoekgeschiedenis op

Op alle apparaten die je gebruikt slaat Google je zoekgeschiedenis op. Zelfs als je je zoekgeschiedenis en telefoongeschiedenis wist, totdat je inlogt en alles deletet. Bovendien moet je dit op al je apparaten doen, wil je dat Google al je data kwijt is.
Het Amerikaanse bedrijf maakt een advertentieprofiel van je op basis van jouw informatie, waaronder je locatie, geslacht, leeftijd, hobby's, carriere, interesses, relatiestatus, mogelijke gewicht  en inkomen.

Google ziet wat je op YouTube opzoekt

Google bewaart alles dat je ooit op YouTube hebt bekeken. Daardoor kunnen ze te weten komen dat je binnenkort een vader of moeder wordt, of je conservatief bent of juist progressief, of je joods, christelijk, islamitisch of atheïst bent, of je misschien wel depressief, suïcidaal bent of lijdt aan anorexia. Google stelt een profiel op van jou als persoon aan de hand van de YouTube-video's die je bekijkt. 
Het bedrijf biedt een mogelijkheid aan om alle data te downloaden die het heeft bewaard over jou. Wanneer je behoorlijk veek gebruik maakt van Google, kunnen dat enorme bestanden zijn. Het aanmaken van zo'n archief kan uren of mogelijk dagen duren. Via  takeout.google.com  kun je zo'n archief beheren en opvragen.
Google en Youtube
In zo'n archief worden je kalender-afspraken opgeslagen, net als je locatiegeschiedenis, de muziek waar je naar hebt geluisterd, Google books die je mogelijk hebt aangeschaft, de pagina's die je hebt gedeeld, de telefoons die je hebt gehad en ga zo maar door..
Facebook biedt een soortgelijke mogelijkheid om alle informatie te downloaden die ze over je hebben opgeslagen. In je activiteitenlogboek worden alle acties bewaard die je ooit hebt uitgevoerd op Facebook. Van alle likes, alle berichten en alle foto's die je hebt geplaatst, tot alle berichten die je hebt geschreven. Maar ook alle audiofragmenten  die je hebt gestuurd en ontvangen en alle contacten in je telefoon worden opgeslagen.

Facebook knows what you like

Facebook slaat ook alles op waarvan het denkt dat jij het leuk vindt, op basis van de dingen die je hebt geliked en op basis van de dingen waarover je met je vrienden praat op het platform.
Ook slaat Facebook op elke keer dat je inlogt, hoe laat je dat doet, op welke locatie en op wat voor apparaat. En Facebook houdt bij welke apps je nu en in het verleden hebt gekoppeld aan je Facebook-account. Op basis van deze informatie kan Facebook inschatten wat je politieke voorkeuren zijn, wat voor interesses je hebt, hoe lang je single bent of juist in een relatie zit, of je Tinder gebruikt en welke series je kijkt.

De overheid niet, bedrijven wel

Het is opvallend dat we in een tijd dat we zeer kritisch kijken naar bijvoorbeeld 'de Sleepwet', zelfs in meerderheid ons kabinet adviseren deze wet niet in te voeren en ook in een tijd dat we de overheid nooit zouden toestaan camera's en microfoons in onze huizen te laten plaatsen, of locatie-trackers op onze auto of fiets bevestigen, het wel toestaan dat grote bedrijven als Google en Facebook ongehinderd mogen meekijken. Alleen maar omdat we zo graag die leuke kattenfilmpjes willen zien en delen met onze vrienden.
Want we delen echt alles met deze bedrijven. Veel meer dan je misschien zelfs in de gaten hebt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.