Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Consumenten delen volop privacygevoelige informatie'

25 sep 2018
  •  
leestijd 2 minuten
hacker cybercrime internetoplichting 930
Consumenten lekken continu allerlei informatie via hun telefoon, tablet en pc. Dit blijkt uit een enquête van de Consumentenbond, die de grootste lekken op een rij zette. De meeste mensen hebben hun privacy niet goed afgeschermd.
Zo heeft 95 procent geen adblocker op zijn smartphone geïnstalleerd en 81 procent niet op zijn pc. En bij 87 procent van de Android telefoons met een Facecook-app deelt de app continu de locatie met Facebook, ook als de app niet in gebruik is.
De Consumentenbond vroeg 1800 consumenten om hun privacy-instellingen te checken. Uit de antwoorden komt naar voren dat het merendeel van de consumenten zich op de voet laat volgen door allerlei commerciële partijen.

Top 4 grootste lekken

1. Browsen zonder adblocker, waardoor allerlei bedrijven kunnen zien welke webpagina’s consumenten bekijken
2. Vergeten uit te loggen bij Google en Facebook, waardoor deze bedrijven consumenten kunnen blijven volgen op andere websites
3. Smartphone die continu locatie deelt, waardoor bedrijven advertenties kunnen afstemmen op de locatie
4. Privacy-instellingen van Google-account zijn niet aangepast, waardoor Google heel veel data van consumenten onthoudt, zoals locatie, gebruikte zoektermen of gezochte afbeeldingen

Wachtwoorden vaak hergebruikt

Uit de enquête bleek ook dat veel respondenten geen unieke wachtwoorden gebruiken voor verschillende diensten, terwijl dit zeker voor e-mailaccounts, bankzaken en webwinkelaccounts veel risico’s met zich meebrengt. Consumenten zijn door hergebruik van wachtwoorden kwetsbaar voor hackers. Via de website van de Consumentenbond kunnen consumenten controleren hoeveel informatie ze delen.

Meer over je online privacy weten? Zie ons dossier Kassa XL: de fuik van Facebook

Meer over:

, , , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!