Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Leger verzamelde heimelijk op grote schaal data in Nederland'

16-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
data informatie 1127

De Nederlandse krijgsmacht heeft sinds de corona-uitbraak heimelijk op grote schaal informatie verzameld over de Nederlandse samenleving. Deze informatie werd geduid en verspreid in rapporten, stelt NRC na onderzoek. Militairen hebben zich maandenlang verdiept in het gedrag van onder meer Viruswaanzin en de organisatie Gele Hesjes. Ook hielden ze het als ‘alternatief’ aangeduide medium Jensen.nl in de gaten en brachten ze distributiepunten van de papieren uitgave De Andere Krant in kaart en de branden in de 5G-zendmasten.

Volgens de krant belandden grote hoeveelheden data over de meest uiteenlopende onderwerpen in een door Defensie gebouwd computersysteem om er geautomatiseerd een coronagolf of maatschappelijke onrust mee te voorspellen. Dit komt naar voren uit een reconstructie van het Land Information Manoeuvre Centre (LIMC). Defensie richtte dit half maart op om zicht te krijgen op de coronacrisis en de verspreiding van desinformatie.

Omstreden dat leger onderzoek doet naar eigen bevolking

Volgens NRC is het omstreden dat een krijgsmacht op eigen grondgebied onderzoek doet naar de eigen bevolking "ook omdat Defensie op Nederlands grondgebied niet veel mag. Ze mag bijvoorbeeld de politie, een ministerie of inlichtingendienst bijstaan als die erom vraagt. Militairen handelen dan volgens de regels en onder toezicht van die instantie. In dit geval handelt het LIMC op eigen initiatief", schrijft de krant.

Analyses alleen voor intern gebruik

Defensie reageert in de krant en zegt dat de militairen van het LIMC niet naar individuen kijken omdat ze dat niet mogen, dat ze enkel open bronnen gebruiken en hun analyses alleen voor intern gebruik zijn. NRC stelt dat uit hun onderzoek iets anders blijkt: dat het centrum vanaf de start de analyses deelt met bijvoorbeeld terrorismecoördinator NCTV en de Nationale Politie. Het NRC schrijft: "Het LIMC maakt naast open bronnen ook gebruik van "semi-gesloten bronnen", gedragsanalyses en informatie afkomstig van militaire liaisons in bijvoorbeeld de ziekenhuizen en verpleeghuizen. Ook staan vertrouwelijke bronnen genoemd in documenten, zoals het interne registratiesysteem van de politie en een technische briefing bij een ministerie", aldus NRC.

D66-Kamerlid Salima Belhaj wil een Kamerdebat over de zaak en zegt tegen NRC: "Defensie moet geen taken van politie of AIVD op zich nemen".

Kamer wil opheldering over dataverzameling door leger

De Tweede Kamer wil opheldering van de minister van Defensie over een nieuwe eenheid die op grote schaal gegevens verzamelt van Nederlanders. "Burgers moeten nooit zonder enige reden onder het vergrootglas van de overheid komen te liggen, ongeacht hun meningen of standpunten", aldus Albert van den Bosch van de VVD.
Bron: ANP, NRC
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

John1313
John131316 nov. 2020 - 20:00

Ik ben blij dat er in Nederland kennelijk toch een heel klein beetje gedaan wordt aan het in de gaten houden van subversieve elementen. Deze Defensietaak hoort bij het ondersteunen van de overheid als het gaat over handhaving van orde, bestrijding van criminaliteit en crisisbeheersing. Telegraaf nuanceert e.e.a. door te stellen dat het LIMC niet naar individuen kijkt. (https://www.telegraaf.nl/e/1927507148/ ) Bovendien geldt dat zij die niks misdoen niks te vrezen hebben dus mijn zege hebben ze (v.z.v. er dat wat toe doet) Helaas komt de storm weer uit de linkerhoek 🤢

Erik88
Erik8816 nov. 2020 - 13:33

Iemand heeft opdracht gegeven. En een vervolgstap is heel snel gezet. Willen ze de oppositie uitschakelen? En waarom dan?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!