Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Darién Gap: hoe is het om één van de gevaarlijkste vluchtroutes ter wereld te nemen?

theme-icon
Achtergrond
  •  
18-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1452 keer bekeken
  •  
1920_internatpromodarien-def-nl-2

The Darién Gap is één van de gevaarlijkste vluchtroutes ter wereld. Sahil Amar Aïssa legde, samen met regisseur Diederick en cameraman Vince, deze route af. Zij zijn de eerste journalisten ter wereld die dit hebben vastgelegd, met alle risico's van dien.

Dwars door de jungle van Colombia en Panama, vol met gevaarlijke roofdieren, drugskartels en smokkelaars, proberen jaarlijks duizenden vluchtelingen zich een weg te banen naar de Verenigde Staten. 

Sahil: "Fysiek was dit het moeilijkste dat ik ooit heb gedaan. De wanhoop waar je getuige van bent is zielsverscheurend. Het wordt slechts overtroffen door de ongelofelijke kracht van de individuen en families die we hebben gevolgd. Voormalig advocaten, politieagenten, muzikanten trotseren een week lang de meest verschrikkelijke en lichamelijk slopende omstandigheden in de hoop een betere toekomst in de Verenigde Staten te realiseren. Het feit dat wij Nederlanders met een simpele vlucht diezelfde bestemming kunnen bereiken blijft onbegrijpelijk."

Diederick Groenewoud: "Tijdens deze verschrikkelijke tocht werd voor mij nogmaals benadrukt dat elk individu een legitieme reden heeft om te vluchten. Je leven zet je niet zomaar op het spel. Ik vind het onbegrijpelijk dat we deze mensen wegzetten als ‘gelukszoekers’, iets dat we in essentie allemaal zijn. Alleen krijgen sommigen het in hun schoot geworpen terwijl de ander ervoor op de vlucht moet. Ik hoop met deze aflevering dat men meer begrip krijgt voor mensen waarbij dat geluk niet voor het oprapen ligt."

Meer over dit onderwerp?

Thema's:

theme-icon
Achtergrond

Meer over:

darien gap, fight or flight, sahil amar aïssa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.