Test: Heb jij witte privileges?

theme-icon
Achtergrond
  •    •  
21-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
34470 keer bekeken
  •  
clay-banks-h4elZPxUXLU-unsplash

'Niemand vindt het comfortabel om het over racisme te hebben, maar het is wel nodig om het te bestrijden. Wil jij weten hoe je racisme het beste kunt aanpakken?', aldus Natasja Gibbs. En dat 'aanpakken' begint bij jezelf. Bijvoorbeeld bij bewustwording over privileges. 

Je hoort vaak de term 'wit privilege' of 'white privilege'. Een begrip dat is overgewaaid uit de Verenigde Staten, maar hier ook zeker van toepassing is. Toch stoot het veel witte mensen tegen het zere been. Er wordt vaak gedacht dat door het feit dat je wit privilege hebt, je het als mens niet zwaar kan hebben. Maar zo werkt het niet. Sagid Carter geeft bij Avonturen van Mark een heldere uitleg van het begrip: ‘Het betekent niet dat omdat jij een witte man bent, dat jij het niet zwaar kan hebben. Jij kan het ook zwaar hebben, maar jouw leven wordt niet nóg zwaarder gemaakt door je huidskleur.’

Hoog tijd om ons bewust te worden van onze eigen privileges. Vul hieronder de test in, en leer meer over jouw positie. 

Bron: Doorbraak

Meer over dit onderwerp?

Nederland móet eerlijker en gelijkwaardiger. Help je mee? Steun BNNVARA en doneer.

Thema's:

theme-icon
Achtergrond
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

mohamed1991
mohamed199127 jan. 2023 - 10:16

Bovenstaande vragen zijn voor mij bijna niet in te vullen, omdat ze alleen maar gesloten vragen zijn. waar je geen kant mee op kan. deze vragen gaan alleen over de aanamens van de vragensteller. op veel gebieden ben ik niet zekker of het zo is. bijvoorbeeld dat mijn sollicitatiebrief geweigrd kan worden van wege mijn naam. maar volgens mij zijn de alle mensen gelijk, omgeacht huidkleur of religie, hopelijk.

Nanndo
Nanndo20 feb. 2022 - 17:34

Deze test is klakkeloos gekopiëerd uit het Engels, waar hij weer gebaseerd is op het essay van Peggy McIntosh uit 1989. Leuk idee en je 'scoort' ook héél hoog op wit privilege. Maar meet deze test wel 'wit privilege'? Als hij 'wit privilege' meet, vul hem dan eens in vanuit het perspectief van een Indiër in Mombay. Die heeft 0 wit privilege, dus de test zou op 0 moeten uitkomen. Als de test daarentegen ruim boven de 20 scoort, voor iemand zonder enig wit privilege, dan is het geen heel nauwkeurige test.

Pieter73a
Pieter73a23 jun. 2021 - 2:02

Deze test stuit me zwaar tegen de borst; niet zozeer vanwege de test zelf maar vanwege de bredere ontwikkeling in de maatschappij waar deze deel van uitmaakt. Wit privilege zal best bestaan (hebben) maar wordt in hoog tempo teniet gedaan door anti blank racisme, verpakt in een politiek correcte retoriek. De manier waarop over blanke mensen en hun cultuur wordt gesproken is extreem kritisch en negatief. Aan deze kritiek moet zo luid mogelijk en publiek trouw aan gezworen worden. Als blanke mensen hier niet aan mee willen werken worden zij monddood gemaakt of gecanceled. Overige mensen en culturen moeten kritiekloos gevierd worden. Wantoestanden binnen die groepen zijn tenslotte volgens het geldende woke dictaat per definitie veroorzaakt door blanken. Anti racisme en politieke correctheid is verworden tot anti blank racisme. Een ontwikkeling die niet zal leiden tot meer harmonie in de maatschappij. Ik scoor overigens als blanke man 21 punten; geen topscore dus. De onderhuidse agressie die ervaren wordt vanuit een niet blank standpunt (en blijkbaar het vertrekpunt vormt voor deze vragenlijst) ervaar ik steeds sterker.

2 Reacties
miennaamishaaz
miennaamishaaz7 jul. 2021 - 11:06

Gelukkig is de test niet Woke trash USA type. waarbij je gelijk een score van ∞ als je invoert dat je wit bent. Want bij die tests daar maakt het niet uit wat je invoert, zodra je aantikt dat je wit bent, dan heb je gelijk white-privilige

Ecdysis
Ecdysis17 feb. 2022 - 10:32

Zo voelt dus racisme. En dan ben je nog deel van de dominante groep. Dus echt pijn doet het vast nog niet. En natuurlijk zou geen racisme beter zijn, maar misschien begint dat wel door dat wij, multi-vinkers, het toch echt even zelf een beetje voelen.

Antal Giesbers
Antal Giesbers20 jun. 2021 - 10:36

En dit is de uitslag. Stelt dus niks voor: Bedankt voor het invullen van deze quiz. Wij vinden het heel waardevol dat je de tijd hebt genomen om je te verdiepen in je privilege. Wij zijn voor gelijkheid! Je score is 7. Jij bent niet bevoorrecht. Je hebt hard moeten werken om dezelfde dingen te bereiken als andere mensen in de wereld. Jij weet dat er veel ongelijkheid is in de wereld en ondervind dat iedere dag opnieuw. Veel mensen zullen te weinig besef hebben van hun bevoorrechte positie. Het is niet jouw taak om ze daarover te onderwijzen. Maar mocht je dat willen; stuur ze dan deze quiz. Wij hopen dat het zal bijdragen. Toesturen van de quiz? Ik kijk wel uit!

Antal Giesbers
Antal Giesbers20 jun. 2021 - 10:21

Bovenstaande vragen zijn voor mij bijna niet in te vullen, omdat ze vooral gaan over mijn aannames en die van de vragensteller. Veel gaan volgens mij niet over wit privilege, laat staan male privilege, maar over het voordeel van de meerderheid. Als het overgrote deel van de bevolking wit is, dan is het niet raar dat de meeste media-uitingen, producten en diensten zich daarop richten. Volgens mij is een maatschappij er altijd op ingericht dat het ten voordele is van de meerderheid. Dat is geen kwestie van goed of fout, maar van hoe het werkt. Je kunt deze vragen in een ander werelddeel evengoed op dezelfde manier invullen, en alleen wit of blank vervangen door een andere kleur. Met dezelfde uitslag. Ik heb dat voor de lol hierboven dus maar eens gedaan. En overigens: waarom is er geen optie: 'weet niet'?

Nowie
Nowie25 mei 2021 - 19:22

De reactie van een wit persoon met witte privileges be like “Ik ben blank”

herman46
herman4625 mei 2021 - 14:39

Ik ben een blanke hetero man. Ik beschouw dat niet als een privilege maar als een natuurlijk gegeven. Alle andere punten uit die lijst zijn slachtofferig gezanik.

1 Reactie
Valliekwallie
Valliekwallie3 dec. 2022 - 0:35

‘Ik beschouw dat niet als een privilige maar als een natuurlijk gegeven’. Vertel dit alsjeblieft eens aan iemand die nooit wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek omdat diens naam niet nederlands klinkt. Echt, go check your fucking privileges dat je deze uitspraak durft te doen

madam
madam5 apr. 2021 - 11:24

Ongetwijfeld heb ik witte privileges, maar een heleboel vragen gingen over kleur en achternaam en hoe je nu in het leven staat (duidelijk met kinderen) Nog steeds ben ik vrouw en wordt er nog regelmatig naar mij gekeken dat ik minder ben dan een man. Discriminatie is toch een beetje groter als alleen het kleurtje.

1 Reactie
Roan vdBerg
Roan vdBerg9 okt. 2021 - 12:10

dat is zeker waar, ik ben zelf ook nog eens niet hetero dus ik heb dat privilege niet, maar huidskleur en afkomst-rasisme is even belangrijk, als seksisme of homofobie

John1313
John13132 apr. 2021 - 8:43

Vreemde vragenlijst. Ik ben wit? Nee! Ik ben blank. Wit is de kleur van sneeuw, zo bleek ben ik niet. De vraagstelling suggereert dat iedereen met een andere huiskleur anders wordt behandeld. Zo benadruk je dat er verschillen zijn. Dat is niet juist, voor mij zijn alle mensen gelijk ongeacht huidskleur. Hun gedrag bepaalt mijn oordeel en als blijkt dat bepaalde groepen vaker verkeerd gedrag vertonen dan anderen dan is dat een constatering van feiten en rechtvaardigt dat ook dat ze kritischer bekeken worden. Dat is etnisch profileren, niet discrimineren en staat synoniem voor efficiënt je werk doen.

1 Reactie
Roan vdBerg
Roan vdBerg9 okt. 2021 - 12:09

jij bent niet wit maar blank. dat kan zeker kloppen, maar mensen met een donkerdere huidskleur zijn toch ook niet zwart?

25 mrt. 2021 - 20:54

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

Martine_sk
Martine_sk24 mrt. 2021 - 23:47

Jammer van die naïeve reacties hieronder. Ik vind het een goed initiatief van Bnnvara. Het zorgt voor een stukje bewustwording bij mensen die zich echt in anderen proberen te verplaatsen.

1 Reactie
Antal Giesbers
Antal Giesbers20 jun. 2021 - 10:32

Hoi Martine, zover ik de reacties bezie - en ik heb er zelf ook een geplaatst - gaan de negatieve reacties niet over de bewustwording, maar over de razend slechte vragenlijst. Die is gebaseerd op het zeer onwetenschappelijke werk van Peggy McIntosh, “White Privilege and Male Privilege: A Personal Account of Coming to See Correspondences Through Work in Women’s Studies." Het bleek dat de meeste voorbeelden van white privilege die zij aanhaalde vooral te maken hebben met wat gemeengoed is in een maatschappij. Zo is het 'normaal' dat iemand je niet op je kleur beoordeelt als jij de in die maatschappij prevalente kleur hebt. En ik heb een Hongaarse voornaam, en ja die moet ik soms uitleggen. Maar dat is niet vanwege white privilege, maar omdat een Hongaarse voornaam in Nederland geen gemeengoed is. En als driekwart van de Nederlanders wit is, dan vind ik het niet raar dat mensen daar vaak van uitgaan. Verschil tussen effect van meerderheid en wit privilege.

XXL
XXL24 mrt. 2021 - 20:52

Ben het met vorige reageerder volkomen eens. Wat een onzin. Wie heeft zoiets bedacht, moet iemand zijn die bovenal bezig is met kleur en niet met ontwikkeling. Ik ben en voel me niet white-privileged en zal het ook nooit zijn/voelen. Je praat blanke mensen aan dat ze privileges hebben vanwege hun kleur terwijl het echte probleem in de hoofden van anders-gekleurden zit. Zoek en zie kansen en grijp deze en kom op voor je rechten als deze met voeten getreden worden. Dit soort wij-zij spelletjes werken niet, nooit..........

LCS
LCS23 mrt. 2021 - 20:31

Wat een hoop onzin zeg. Welke koekebakker heeft deze test gemaakt. Door deze gesloten vragen te stellen krijg je een heel verkeerd beeld. Dan nog, White privilege bestaat niet. Bestaan er mensen met privileges? Zeker, soms hebben ze die zelf verkregen en sommige mensen worden in de juiste familie geboren. Maar dit is niet omdat er een zogenaamd institutioneel racisme is. Nog nooit zoveel onzin op 1 pagina gezien.

1 Reactie
GuyJ
GuyJ29 mrt. 2021 - 6:56

En zo ben je met je reactie dus onderdeel van het probleem. Dat JIJ het niet ziet wil niet zeggen dat het er niet is. En dat geldt ook voor de andere reageerder die denkt dat racisme tussen de oren zit van andersgekleurden zit. Je zit zover in je eigen witte bubbel dat ik medelijden met je heb. Na alle discussies, gesprekken en artikelen die erover zijn verschenen en nog steeds ontkennen? Ik maak mij zorgen over wat er in jouw hoofd zit. Waarschijnlijk alleen zaagsel..

21 mrt. 2021 - 15:48

Deze reactie is verwijderd door de redactie.