BNNVARA

wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Test: Heb jij witte privileges?

21 mrt 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5944 keer bekeken
clay-banks-h4elZPxUXLU-unsplash
'Niemand vindt het comfortabel om het over racisme te hebben, maar het is wel nodig om het te bestrijden. Wil jij weten hoe je racisme het beste kunt aanpakken?', aldus Natasja Gibbs. En dat 'aanpakken' begint bij jezelf. Bijvoorbeeld bij bewustwording over privileges. 

Je hoort vaak de term 'wit privilege' of 'white privilege'. Een begrip dat is overgewaaid uit de Verenigde Staten, maar hier ook zeker van toepassing is. Toch stoot het veel witte mensen tegen het zere been. Er wordt vaak gedacht dat door het feit dat je wit privilege hebt, je het als mens niet zwaar kan hebben. Maar zo werkt het niet. Sagid Carter geeft bij Avonturen van Mark een heldere uitleg van het begrip: ‘Het betekent niet dat omdat jij een witte man bent, dat jij het niet zwaar kan hebben. Jij kan het ook zwaar hebben, maar jouw leven wordt niet nóg zwaarder gemaakt door je huidskleur.’

Hoog tijd om ons bewust te worden van onze eigen privileges. Vul hieronder de test in, en leer meer over jouw positie. 
Bron: Doorbraak

De Racisme Kennistest, vanavond om 19:40 op NPO3

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

avatar
madam5 apr 2021 - 11:24

Ongetwijfeld heb ik witte privileges, maar een heleboel vragen gingen over kleur en achternaam en hoe je nu in het leven staat (duidelijk met kinderen) Nog steeds ben ik vrouw en wordt er nog regelmatig naar mij gekeken dat ik minder ben dan een man. Discriminatie is toch een beetje groter als alleen het kleurtje.

avatar
John13132 apr 2021 - 8:43

Vreemde vragenlijst.
Ik ben wit?

Nee! Ik ben blank. Wit is de kleur van sneeuw, zo bleek ben ik niet.

De vraagstelling suggereert dat iedereen met een andere huiskleur anders wordt behandeld.
Zo benadruk je dat er verschillen zijn.

Dat is niet juist, voor mij zijn alle mensen gelijk ongeacht huidskleur.
Hun gedrag bepaalt mijn oordeel en als blijkt dat bepaalde groepen vaker verkeerd gedrag vertonen dan anderen dan is dat een constatering van feiten en rechtvaardigt dat ook dat ze kritischer bekeken worden.

Dat is etnisch profileren, niet discrimineren en staat synoniem voor efficiënt je werk doen.

25 mrt 2021 - 20:54

Redactie heeft deze comment verwijderd op basis van de spelregels.

avatar
Martine7624 mrt 2021 - 23:47

Jammer van die naïeve reacties hieronder. Ik vind het een goed initiatief van Bnnvara. Het zorgt voor een stukje bewustwording bij mensen die zich echt in anderen proberen te verplaatsen.

avatar
XXL24 mrt 2021 - 20:52

Ben het met vorige reageerder volkomen eens. Wat een onzin. Wie heeft zoiets bedacht, moet iemand zijn die bovenal bezig is met kleur en niet met ontwikkeling. Ik ben en voel me niet white-privileged en zal het ook nooit zijn/voelen. Je praat blanke mensen aan dat ze privileges hebben vanwege hun kleur terwijl het echte probleem in de hoofden van anders-gekleurden zit. Zoek en zie kansen en grijp deze en kom op voor je rechten als deze met voeten getreden worden. Dit soort wij-zij spelletjes werken niet, nooit..........

avatar
LCS23 mrt 2021 - 20:31

Wat een hoop onzin zeg. Welke koekebakker heeft deze test gemaakt. Door deze gesloten vragen te stellen krijg je een heel verkeerd beeld. Dan nog, White privilege bestaat niet. Bestaan er mensen met privileges? Zeker, soms hebben ze die zelf verkregen en sommige mensen worden in de juiste familie geboren. Maar dit is niet omdat er een zogenaamd institutioneel racisme is. Nog nooit zoveel onzin op 1 pagina gezien.

1 Reactie
https://lh6.googleusercontent.com/-yZ4SQb-YqeY/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAAAA/AMZuuck5jOYNqGRkSVgqQajlLc1KpLTxUw/s96-c/photo.jpg
GuyJ29 mrt 2021 - 6:56

En zo ben je met je reactie dus onderdeel van het probleem. Dat JIJ het niet ziet wil niet zeggen dat het er niet is. En dat geldt ook voor de andere reageerder die denkt dat racisme tussen de oren zit van andersgekleurden zit. Je zit zover in je eigen witte bubbel dat ik medelijden met je heb. Na alle discussies, gesprekken en artikelen die erover zijn verschenen en nog steeds ontkennen? Ik maak mij zorgen over wat er in jouw hoofd zit. Waarschijnlijk alleen zaagsel..

21 mrt 2021 - 15:48

Redactie heeft deze comment verwijderd op basis van de spelregels.