Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA
Wij zijn voor eerlijke huurprijzen en helpen je in de strijd.

BOOS: trekt defensie de koninklijke familie voor?

13-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
960 keer bekeken
  •  
BOOS: trekt defensie de koninklijke familie voor?

© BOOS

De afgelopen maanden hebben BOOS en journalist Dieuwertje Kuijpers van Vrij Nederland gezamenlijk onderzoek gedaan naar de nauwe banden tussen het ministerie van Defensie en de koninklijke familie. Wat kwam er uit dat onderzoek?

Uit onderzoek blijkt dat leden van de koninklijke familie al generaties lang lijken te worden voorgetrokken door de krijgsmacht. Er worden eretitels verstrekt en opleidingseisen aangepast, en er wordt tegen besluitvorming van bovengestelde officieren ingegaan. Vroeger, maar ook vandaag. 

Uitzending
In de uitzending worden de rollen van Pieter van Vollenhoven, zijn zoon Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau en zijn neef Lucas van Lippe-Biesterfeld behandeld. Laatstgenoemde ging na het behalen van zijn vwo-diploma in 2020 direct aan de slag bij de Koninklijke Militaire Academie, waar hij na elf maanden, waar het normaal anderhalf tot vier jaar duurt, werd bevorderd tot officier en kort daarna op missie ging naar Irak. Hoewel het behalen van een technische opleiding (VTO) een verplicht onderdeel is binnen de opleiding, wordt deze eis voor Van Lippe-Biesterfeld losgelaten.

Patroon
Hoogleraar Staatsrecht professor Wim Voermans, die voor BOOS en Vrij Nederland de zaak en onderliggende stukken bekeek, constateert dat het ‘hier niet gaat om een incidentje’ en spreekt van een patroon. Een die ‘niet getuigt van modern lidmaatschap van onze koninklijke familie’. Minister Ollongren en Defensie beamen tegenover BOOS dat lid zijn van de koninklijke familie een reden kan zijn om een speciaal traject te volgen.

Lees hier de journalistieke verantwoording.

Hier vind je de wederhoor van Defensie.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

wim koelewijn
wim koelewijn17 jun. 2022 - 14:14

Nou, ik verbaas me als er mensen zijn die hierover verbaasd zijn...en het zou mij niet verbazen als dit het toppie van de ijsberg is..een verrot zootje..

Jozias2
Jozias214 jun. 2022 - 9:58

Als ik ook de beantwoording lees dan lijkt er niet iets misgegaan te zijn. Je kunt het er eens of oneens mee zijn maar er komen volgens mij geen schokkende zaken aan het licht.