Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Defensie trekt koninklijke familie voor: zonder opleiding officier

  •  
01-06-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
8952 keer bekeken
  •  
vollenhoven

Leden van de koninklijke familie worden al generaties lang voorgetrokken door de krijgsmacht. Dat blijkt uit onderzoek van BOOS van BNNVARA en Vrij Nederland. Er worden eretitels verstrekt en opleidingseisen aangepast, en er wordt tegen besluitvorming van bovengestelde officieren ingegaan.

In de uitzending worden de rollen van Pieter van Vollenhoven, zijn zoon Pieter-Christiaan van Oranje en zijn neef Lucas van Lippe-Biesterfeld behandeld. Laatstgenoemde ging na het behalen van zijn vwo-diploma in 2020 direct aan de slag bij de Koninklijke Militaire Academie, waar hij na elf maanden, waar het normaal anderhalf tot vier jaar duurt, werd bevorderd tot officier en kort daarna op missie ging naar Irak. Hoewel het behalen van een technische opleiding (VTO) een verplicht onderdeel is binnen de opleiding, wordt deze eis voor Van Lippe-Biesterfeld losgelaten.

De uitzending van BOOS over Defensie en de koninklijke familie is vanaf donderdag 2 juni (16:00 uur) te zien op het YouTube-kanaal van BOOS.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

RobertvanderHilst
RobertvanderHilst3 jun. 2022 - 8:17

#ZitZo Good Old George (Orwell) had helemaal door hoe 'het' werkt: 'all animals are equal, but some animals are more equal than others' (uit Animal Farm, 1954) #Proost!

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout2 jun. 2022 - 10:06

Boos is goed bezig. Nu nog de Marechaussée aanpakken, dat `Koninklijke' kan er wel af, net als bij de KLM, gewoon LM dus.

Markzelluf
Markzelluf2 jun. 2022 - 7:42

Man, man, man. Mijn favoriete voetbalclub heeft een mascotte die voor de wedstrijd en in de rust het veld mag betreden. En ikke nie. Nu zegt de woke reageerder: ja, maar das een speelgoed beest. Full disclosure, uit betrouwbare bronnen weet ik dat er een mens inzit!

1 Reactie
r v b
r v b2 jun. 2022 - 10:27

Op die baan als mascotte kan iedereen solliciteren. Waar solliciteer ik naar zo'n luizenbaantje als koning of kroonprins? Oh wacht.. ik heb niet de juiste ouders...

Greendutch
Greendutch2 jun. 2022 - 7:05

het hele idee van koningshuis is toch altijd al volkomen onrechtvaardig geweest. waar je wieg staat en of je ouders functies hebben maakt niet van iemand een beter nes, zie W.A. die altijd al blijk gaf van het verschil tussen ‘bovenlaag’ onderklasse. elk kind dat geboren wordt kan een potentiële Einstein, Grandi of Mandela zijn. en vooral meisjes moeten extra kansen krijgen, beschreven worden etc zodat er ook een rijtje vrouwen opgesomd kan worden! wordt tijd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jun. 2022 - 6:24

Voortrekken gebeurt op school. Hier is sprake van discriminatie! Niet uitzonderlijk dus.

pahan
pahan2 jun. 2022 - 5:30

Hier is natuurlijk maar een passende reactie: Kamervragen, spoeddebat, motie van wantrouwen verwerpen en over tot de orde van de dag.

Halas
Halas2 jun. 2022 - 4:28

Och och, is dit nou zo'n spectaculaire contstatering waar we BOOS voor nodig hebben, of was t weer eens tijd om iets over de Koninklijke familie op te merken? Als we Tim toch niet hadden :-)

Thuiszitter
Thuiszitter1 jun. 2022 - 22:10

En wat was zijn functie in Irak ?

Sand dunes
Sand dunes1 jun. 2022 - 18:10

Het lange traject geld voor diegene die ooit stafofficier willen worden, de ECHTE officieren zeg maar. Voor officieren speciale dienst is het verkorte prgramma, dat zijn o.a. Juristen en artsen. Varen doen ze allemaal.

EenMening3
EenMening31 jun. 2022 - 16:50

We kunnen ons beter druk maken om de deplorabele status van onze defensie. Er moet op zeer korte termijn op grote schaal geinvesteerd worden. Dat gebeurt nu gelukkig ook. De Duitser investeren eenmalig 100 miljard. Nederland zou met 20 a 25 miljard een voorbeeld kunnen nemen aan onze Oosterburen: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/met-een-fikse-financiele-injectie-bevrijdt-nederland-zich-uit-de-bezemwagen-van-de-navo~b1f180dc/ https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/met-de-spullen-komt-het-wel-goed-bij-de-krijgsmacht-nu-de-mensen-nog~b6e35d3d/ https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-krijgsmacht-groeit-opeens-weer-extra-raketten-vliegtuigen-en-pantserhouwitsers-zijn-op-komst~b724bdd9/

1 Reactie
Halas
Halas2 jun. 2022 - 4:37

Exact! BOOS had beter z'n energie kunnen steken in een goed onderzoek wie er in NL verantwoordelijk is voor de deplorable toestand van defensie. En waarom toch weer GL en PvdA minder willen uitgeven tov onze verplichtingen, terwijl het geld blijkbaar wel tegen de plinten moet klotsen voor klimaat en stikstof 'omdat we verplichtingen zijn aangegaan'

Dave lubeck
Dave lubeck1 jun. 2022 - 16:05

Snap niet waar jullie je druk om maken . Zo gaat het met alle koningshuizen over de hele wereld !! Dus niet de boel opnaaien , BNNVARA !!!

Bert van der Neut
Bert van der Neut1 jun. 2022 - 14:53

't is vreselijk allemaal. Parlementaire enquete waardig.

2 Reacties
Dave lubeck
Dave lubeck1 jun. 2022 - 16:06

Vind jij het zo vreselijk ? Waar maak jij je druk om zeg . Zo gaat dat bij alle koningshuizen !! Weet je wat vreselijk is ? Die Schijtbak Poetin die het leven van anderen vergallen !

Bert van der Neut
Bert van der Neut2 jun. 2022 - 10:57

Klaarblijkelijk vat je mijn reactie iets verkeerd op.

Remco7
Remco71 jun. 2022 - 14:51

Het lijkt me verstandig om het Koningshuis te beperken tot Maxima en W.A., eventueel met de eerste in lijn voor troonopvolging. De rest van de familie zijn vervolgens normale burgers met bijbehorende plichten en rechten. .

Jan Wijn
Jan Wijn1 jun. 2022 - 10:28

Het is bij die familie alleen maar nemen en krijgen, nooit geven. Wanneer stoppen we eindelijk met dat geldverslindende sprookje: alleen in de Efteling is er voor hen nog een functie