Black History Month

22-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1190 keer bekeken
  •  
blackhistorymonthheaderwebsite
Black History Month (BHM) is een jaarlijkse herdenking van sleutelfiguren en belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de Afrikaanse diaspora. 
Black History Month
Elk jaar tijdens BHM staat er een thema centraal. Vorig jaar ging het over monumentale locaties en gebouwen die van grote betekenis zijn voor Afro-Amerikanen. Dit jaar gaat het over ‘De Crisis in het Zwarte Onderwijs’. Dat gaat over een periode waarin het verboden was voor slaven om te leren lezen en schrijven. Tijdens BHM worden sleutelfiguren uit de Afro-Amerikaanse gemeenschap in de schijnwerpers gezet. Dat zijn vaak mensen die zich inzetten voor de Amerikaanse samenleving.
blackhistory
Controversieel
De Black History Month blijft echter een controversieel evenement. Ook binnen de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Voorstanders van de maand zien BHM als een nobel doel waar een lange traditie van onderdrukking en slavernij wordt doorbroken en het gevoel van saamhorigheid wordt versterkt. Een bekende voorstanders van deze maand is wel de zangeres Beyoncé. Dit jaar op 1 februari, tijdens de kick-off van BHM, bracht ze het nieuws dat ze zwanger is van een tweeling. Heel symbolisch. Daartegenover staat de acteur Morgan Freeman. Hij vindt dat de zwarte geschiedenis inherent is aan de Amerikaanse geschiedenis en daarom geen aparte maand nodig heeft. Hier legt hij uit waarom:
Zwarte Geschiedenis
De laatste jaren is de ‘zwarte geschiedenis’ een controversieel onderwerp in veel Europese landen. Zo ook in Nederland. In Nederland zijn verschillende initiatieven ontstaan om de samenleving te informeren over de zwarte bladzijdes van de Nederlandse geschiedenis. Het boek ‘Roofstaat: Wat iedere Nederlander moet weten’ is daar een voorbeeld van. 
Ook Bekende Nederlanders zetten zich in om de samenleving bewust te maken van de zwarte kant van het vaderlandse geschiedenis.  Zanger Typhoon heeft een muziekvideo gemaakt waarin hij zich laat portretteren als slaaf. Typhoon heeft zich in deze clip ECHT laten martelen: 
Black Achievement Month
Vorig jaar in oktober organiseerde het Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee), de eerste editie van het gelijkaardige ‘Black Achievement Month’ (BAM). Het NiNsee wil de Nederlandse samenleving kennis laten maken met het ‘gehele’ Nederlandse zwarte geschiedenis. Ook willen ze laten zien dat er bijzondere prestaties geleverd zijn door zwarte rolmodellen in Nederland Het doel van BAM is het bereiken van volledige inclusie van de zwarte gemeenschap in Nederland en het tegengaan van racisme, discriminatie, vreemdelingenhaat en intolerantie.
De eerste editie van Black Achievement Month vond plaats in Amsterdam, maar het NiNsee wilt van Black Achievement Month een landelijk evenement maken.
Een nobel doel in tijden van commotie met Neerlandsch zwarte geschiedenis? 
Wil je nog meer van dit soort interessante artikelen lezen? Kijk dan even op deze pagina!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!