Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA
Wij zijn voor eerlijke huurprijzen en helpen je in de strijd.

Abortusrecht in de VS: hoe zit het?

04-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
466 keer bekeken
  •  
gayatri-malhotra-jer4wQ122VM-unsplash

'Protect Roe'

© Gayatri Malhotra

Het recht op abortus in Verenigde Staten is in gevaar. Het Amerikaanse Hooggerechtshof staat op het punt om het landelijk recht op abortus af te schaffen, zo staat in een gelekte conceptversie van het Hooggerechtshof.

Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten wil het recht op abortus inperken, zo blijkt uit een gelekt document. Het wil de baanbrekende uitspraak van Roe versus Wade afschaffen. Dit maakt het mogelijk voor staten om zelf te bepalen of ze abortus toestaan. Eva de Goeij, voorzitter van Ava - een organisatie die opkomt voor de belangen van vrouwen rondom abortus en anticonceptie - noemt de ontwikkelingen verschrikkelijk. 'Dit zijn hele inhumane wetten die ervoor zorgen dat er niet mínder maar alleen maar méér gevaarlijke abortussen plaatsvinden, waarbij het leven van de zwangere vrouw in gevaar is', vertelt ze bij Sanders Vriendenteam. 'Het blijkt uit internationaal onderzoek dat - op alle plekken waar abortus illegaal wordt gemaakt - er niet minder abortussen plaatsvinden, maar alleen meer onveilige. Mensen gaan technieken toepassen waarbij hun leven in gevaar komt.'

De wet zou inhouden dat een abortus na de zesde week in de zwangerschap verboden wordt. Een volledig verbod is het dus niet. Toch komt het daar in de praktijk wel op neer, volgens De Goeij. 'De meeste vrouwen komen pas na 6 weken achter hun zwangerschap. Dit is praktisch, want zo kunnen er amper abortussen worden uitgevoerd.'

Anti-abortusbeweging
Verrast is Amerika-kenner Laila Frank niet. 'De anti-abortusbeweging is al jaren - zo niet, decennia - bezig om het landelijke recht op abortus terug te draaien. Dat doen ze op heel veel verschillende manieren. Maar sinds Donald Trump drie rechters heeft benoemd in zijn presidentiële periode zie je dat die beweging echt vleugels heeft gekregen, met name juridisch', vertelt ze in De Nieuws BV.

Meer weten over abortusrecht? Lees/kijk/luister verder.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Arne Appelmelk
Arne Appelmelk6 mei 2022 - 21:13

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Kuifje3
Kuifje35 mei 2022 - 11:30

Toch is het vreemd. De rechtsprekende macht die gaat zitten op de stoel van de wetgevende macht. Of je nou voor of tegen deze zaak bent en of je nou abortus wil toestaan vanaf zes of vanaf twintig weken maakt niet uit hier. Het is het parlement (in de VS dus het huis van afgevaardigden) die hier dus over zou moeten gaan. Rechters doen hun uitspraken op basis van wetten. Als die wetten ongewenste ruimte bieden voor interpretatie dan moeten ze worden aangepast. Een taak dus voor de wetgever. In het huis is er (nu nog) een Democratische meerderheid. Als de Democraten dus de uitspraak van het hooggerechtshof willen dwarsbomen dan moeten ze dat gewoon doen door heldere wetgeving. Overigens vind ik de stellingname van de rechters niet eens onlogisch, maar dat is een andere discussie.