9/11: De dag die de wereld veranderde

De experts: Deel 2

ethan mccord
Ethan McCord is een Amerikaanse soldaat uit Bravo Company 2-16, de ground trooper-divisie die betrokken was bij de inmiddels beroemde “Collateral murder” video die via Wikileaks in april 2010 wereldkundig werd gemaakt. ‘Collateral Murder’ toont een helikopteraanval boven de wijk Al-Amin in nieuw Bagdad op 12 juli 2007. Ethan McCord is in de video te zien als de grondsoldaat die twee zwaargewonde Irakese kinderen uit een overhoop beschoten minibus tilt. Ethan woont in Wichita, Kansas met z’n tweede vrouw en zijn twee kinderen.
josh stieber
Josh Stieber is mede-soldaat in de Bravo compagnie en vriend van Ethan McCord. Woonachtig in Silver Spring, Maryland. Schreef samen met Ethan McCord een 'Letter of Reconciliation' aan Ahlam Abdelhussein Tuman, de weduwe van de Irakese man die bij het 'Collateral Murder' incident de enig nog levend overgebleven gewonde probeerde te redden. Toen daarbij zijn minibusje werd beschoten wierp hij zich voor zijn kinderen en liet daarbij het leven. In de 'Letter' schrijven McCord en Stieber onder andere: 'The soldier in the video said that your husband shouldn't have brought your children to battle, but we are acknowledging our responsibility for bringing the battle to your neighborhood, and to your family'.
saleh matashar tuman
Saleh Mutashar Tuman, de 'Barmhartige Samaritaan'. Was op die bewuste 12e juli 2007 op de verkeerde plek op het verkeerde moment. Arriveerde met z'n mini-bus (met daarin zijn twee kinderen Sajad van 10 en Doaha van 5) op de plaats des onheils van het Collateral Murder-incident. Probeerde de zwaargewonde Saeed Chmagh te redden maar werd daarop vanuit een Amerikaanse helicopter beschoten. Wierp zich daarop vóór zijn twee kinderen en redde daarmee hun leven. In deel 2 geven weduwe Ahlam Abdelhussein en Sajad alsmede Saleh's broer hun visie op het gebeurde.
namir noor eldeen
De jonge Irakese freelance fotojournalist Namir Noor-Eldeen (1984 - 2007) werd internationaal bekend als slachtoffer van het incident in nieuw Bagdad dat op 5 april 2010 door WikiLeaks naar buiten werd gebracht. De jonge Namir, geboren in Mosul, ging op 12 juli 2007 op weg om beelden te maken van een schietincident met een Amerikaanse humvee. In het tweede deel van '9/11': de dag die de wereld veranderde' komen zijn ouders en zijn advocaat aan het woord.
saeed chmagh
Saeed Chmagh (1967-2007) was een Irakese chauffeur en camera-assistent bij Reuters News Agency Bagdad. Fungeerde voor de fotografen van Reuters als zogenaamde fixer: iemand die het fotojournalisten in lastige gebieden mogelijk maakte om te werken. Chmagh was gespecialiseerd in lastige klussen: werken in wijken met i.e.d.'s en boobytraps en roadblocks. In 'Toestemming om te vuren' maken we kennis met Saeed's weduwe en twee zoons.