De experts: Deel 1

911_ aboud al zomor
Aboud Al Zomor is de oprichter van de Egyptische verzets- en terreurbeweging ‘Islamitische Jihad’. In de jaren '70 was Al Zomor kolonel in het Egyptische leger en tevens lid van de militaire inlichtingendienst. Al Zomor werd in 1981 tot 25 jaar cel veroordeeld wegens het beramen en voorbereiden van de moord op president Sadat.
911_abdullah anas
Abdullah Anas, Algerijn van geboorte, vocht in de jaren tachtig met de moedjahedien in de noordelijke provincies van Afghanistan tegen de Sovjet-Unie. Anas is een Algerijnse geleerde en was een trouwe volgeling van Abdoellah Azzam. De ideoloog die jihad predikte als de zuivere plicht van moslims om hun broeders te helpen indien hun land wordt binnengevallen en bezet.
911_essam derraz
De Egyptische filmmaker Essam Deraz reisde in de jaren ’80 meerdere malen naar Afghanistan. Hij filmde Bin Laden in zijn strijd tegen het Russische leger en raakte met hem bevriend. Naar eigen zeggen hebben zijn filmbeelden duizenden Arabieren in het Midden- Oosten geïnspireerd om zich bij Bin Laden aan te sluiten.
911_yosri fouda
Egyptenaar Yosri Fouda werkte als journalist voor de BBC ten tijde van de oorlog in Bosnië. Daarna werd hij verslaggever voor Al Jazeera. Fouda is de enige journalist die na 11 september 2001 een interview kreeg met Khalid Sheikh Mohammed, het brein achter de aanslagen in New York en Washington.
911_peter bergen
Peter Bergen is een Amerikaanse journalist en veiligheidsanalist (Terrorisme-expert) van CNN. Bergen was de eerste westerse journalist die Bin Laden mocht interviewen in 1997. In dat interview verklaarde Bin Laden Amerika de oorlog.
911_dirk laabs
De Duitse documentairemaker en auteur Dirk Laabs heeft na 9/11 uitvoerig onderzoek gedaan naar de leden van de Hamburg Cel. Zo heeft Laabs als researcher meegewerkt aan het boek “Perfect Soldiers” en de speelfilm “The Hamburg Cell”.
911_terry mcdermot
Terry McDermott is een Amerikaanse journalist van de Los Angeles Times. Hij studeerde Sociale Geografie en is al meer dan 30 jaar actief in de journalistiek. Na de aanslagen van 9/11 heeft hij vele artikelen geschreven over de radicale Islam. In 2005 publiceerde hij zijn alom geprezen boek “ Perfect Soldiers”, een intrigerend boek over de achtergronden van de kapers van 9/11.