3 op Reis

Porto

Porto ligt aan de oevers van de Douro en staat bekend als de stad van de bruggen. Aan de kades van de oude haven ligt de oude karakteristieke wijk Ribeira, de oude volkswijk van de stad. Tien jaar geleden hadden de huizen hier nog geen watervoorziening en werd er water gehaald bij een van de vele pompen die hier nog steeds te vinden zijn. De wijk staat nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en er wordt veel geld voor restauratie ingestoken.
Surfen is in Porto een zeer geliefde bezigheid. De beste spots vind je net buiten de stad. De prachtige gebouwen en ideale surfstranden zijn een prima combi en maken van Porto een fijne stad om een paar dagen door te brengen. Afreizen naar het bedevaartsdorpje Lamego is ook zeker de moeite waard.
Winkelen in de Rua da Santa Catarina kan je uiteraard ook niet nalaten, net als een kijkje nemen in de mooiste boekenwinkel van de wereld; Livraria Lello. Verder zijn bezienswaardigheden zoals het prachtige beursgebouw en de barokkerk zeker het aanschouwen waard. Houd wel rekening met enorme hoogteverschillen. Porto is namelijk gebouwd op een aantal heuvels en sommige straten en steegjes zijn bijzonder steil.

Het groene randje van Porto ontdek je in deze stadsgids
Eten
Het lekkerste typische Portugese stoofpotje eet je aan tafel bij Tripeiro. Nog meer landelijke tradities vind je op de menukaart van Bull & Bear. Portugese tapas proeven doe je in het restaurant van Adega e Presuntaria. Voor de lekkerste vismaaltijden stap je binnen bij Filha da Mae Preta en Abadia. 
Typisch Portugees gebak eten doen je in een van de vele koffiehuizen, genaamd Pastelarias. Porto staat bekend om haar zoete portwijnen. Ook koffiedrinken doen de Portugezen graag. De zoetste portwijnen drink je aan de bar van Cafe Majestic. Wie zin heeft in een echte authentieke Portugese kop koffie kan aanschuiven bij Café A Brasileira en Caffe di Roma.
De meeste uitgaansgelegenheden van Porto liggen rondom de wijken Ribeira en Avenida Boavista. Populair onder de inwoners zijn de nachtclubs Aniki Bobo en Estado Novo. Het grootste muziekcentrum van Porto is Coliseu du Porto. Iets ruiger gaat het eraan toe aan de overkant bij Maus Habitos.
Het grootste portassortiment vind je in de bar van Solar do Vinho do Porto. Wie iets meer wil dan alleen port drinken, kan binnenstappen bij Pinguim Café of Café na Praça. En wie een avondje echt goed wil doorzakken, is bij Esta-Se Bem aan het juiste adres.
Vervoer
Vanuit Nederland kan je direct naar Porto vliegen. Porto is een compacte stad, het stadshart is omlegen door smalle steegjes. De stad kan je dus het beste te voet verkennen.
De wegen zijn wel erg steil, dus wie geen zin heeft in een heftige klim kan beter de tram pakken. In Porto vind je meer dan vijftig jaar oude trams die door de stad rijden. Daarbij heeft de stad een sneltramsysteem van zestig kilometer lang en een goed metrostelsel.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei, juni, september, oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: PortugeesFroukje Jansen is in Porto. Ze overnacht op de bank van een couchsurfer. Met hun gastvrijheid willen de surfers bijdragen aan een vriendelijker wereld. Froukjes gastheer Ricardo geeft reistips en zo komt zij terecht in Livrario Lello, volgens velen de mooiste boekwinkel ter wereld, en het bedevaartsdorpje Lamego.
Porto

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.