Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

De tuinen van Porto: een groene oase aan de rand van de stad

12-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
997 keer bekeken
  •  
Jardins Porto door Fotokon 3

© Foto: Fotokon / Shutterstock.com

Jardins do Palácio de Cristal oftewel de tuinen van het kristallen paleis. Porto in Portugal stond hoogstwaarschijnlijk al op jouw stedentripverlanglijst, maar nu des te meer. Ontvlucht de drukte van de stad in deze magisch klinkende groene oase. 
Foto: Fotokon / Shutterstock.com
Jardins Palacio Cristal Porto Door Fotokon

© Foto: Fotokon / Shutterstock.com

Niet het paleis, wel de tuinen
We beginnen gelijk met het slechte nieuws: het kristallen paleis, dat veelbelovend klonk, staat er niet meer. Dit gebouw is vervangen door Pavilhão Rosa Mota, waar concerten en evenementen worden georganiseerd. Smaken verschillen uiteraard. Maar de meeste reizigers geven aan het nieuwe 'paleis' niet zo bijzonder te vinden; de paleistuinen des te meer. Dus scan (of skip) het koepelvormige gebouw en duik daarna gelijk in de tuinen. Je bent hier wel even zoet, dus trek er zeker twee uur voor uit als je een relaxte wandeling voor ogen hebt.
Foto: Saiko3p / Shutterstock.com  
Jardins Porto door saiko3p

© Foto: Saiko3p / Shutterstock.com

Sprookjes bestaan wel
De paleistuinen zijn opgedeeld onder verschillende - soms sprookjesachtige - namen. Zo heb je: Jardim das Plantas Aromáticas (Tuin met aromatische planten), Jardim das Medicinais (Medicinale tuin), Jardim das Cidades Geminadas (Tuin van partnersteden), Jardim dos Sentimentos (Tuin van de gevoelens) en de Jardim do Roseiral (Rozentuin). 
Jardins Porto door Anastasia Petrova : Shutterstock.com

© Foto: Anastasia Petrova / Shutterstock.com

Paradijsvogels
Acht hectare (ongeveer tien voetbalvelden) aan vijvers, palmbomen, beelden, fonteinen en geometrische bloemperken zijn er in de tuinen te vinden. Zoveel groeiends en bloeiends trekt niet alleen mensen maar ook dieren aan. Vooral vogels fladderen graag rond in de tuinen; met de (relatief tamme) pauwen misschien wel als hoogtepunt. 
Jardins Porto Door Vector99

© Foto: Vector99 / Shutterstock.com

Jardins Porto door Fotokon : Shutterstock.com
Er is ook een kleine kapel te bewonderen temidden van al dat groen. Aan de laan Avenida das Tílias vind je die kapel, die de prinses van Montléart had opgericht ter ere van haar broer koning Carlos Alberto in 1849.
Jardins Porto Door Yury24

© Foto: Yury24 / Shutterstock.com

Jardins Porto door Fotokon 5
De tuinen zitten niet alleen vol planten en bloemen; overal waar je komt, vind je mooie doorkijkjes. Jardins Do Pálacio De Cristal ligt namelijk op een heuvel en geeft daarom een innemend uitzicht op de stad, de rivier de Douro en de zee. 
Jardins Porto door Fotokon 3

© Foto: Fotokon / Shutterstock.com

En als je dan toch in Porto bent, heb je deze roadtrip door Portugal al gezien?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.