Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Nazaré

Metershoge golven, steile kliffen en langgerekte stranden. De rijke historie van het Portugese vissersdorp Nazaré hangt nauw samen met de wilde natuur eromheen. Kom je voor geschiedenis, bloedstollende sport, of gewoon omdat je aan het strand wil vertoeven? In Nazaré is voor ieder wat wils.
Al vierhonderd jaar lang zeilen de vissersmannen van Nazaré uit om met verse vangst terug te keren. Of toch niet? Nazaré staat namelijk al eeuwen bekend als het dorp van de vissersweduwes. Gelegen in een baai aan de oostkust van Portugal en grenzend aan de onderwater Nazaré Canyon, kampt dit dorp met de hoogste golven ter wereld. Vissers die na een lange tocht terug naar huis voeren, werden vaak door deze metershoge golven opgeslokt.
Tijdens een bezoek aan Nazaré zie je deze geschiedenis terug in alles. Een wandeling op het strand voert je mee langs authentieke vissersbootjes, drogende vissen en Nazarenas(de vrouwen van Nazaré) in kleurrijke rokken. Zeven rokken, om precies te zijn, die de vrouwenal vierhonderd jaar warm houden terwijl ze hun geliefden in weer en wind opwachten. De zeven petticoats staan symbool voor de zeven kleuren van de regenboog, zeven deugden, zeven golven van de zee, zeven dagen van de week en ga zo maar door. Jongere vrouwen volgen deze eeuwenoude traditie niet meer. De rokken zelf zijn namelijk behoorlijk prijzig. Desalniettemin zullen deze prachtige rokken je zeker niet ontgaan tijdens een bezoek aan het strand.
Nazaré blijft echter niet hangen in dit verleden. Ondanks de historische angst voor de wilde golven in dit gebied, worden deze monstergolven tegenwoordig ook omarmd. Sinds 2010 is dit strand erg populair onder de surfers. Zo populair, zelfs, dat de burgemeester van Nazaré hier breed op heeft ingespeeld. Zo wordt hier nu t-shirts en souvenirs verkocht en is er zelfs een heus surfmuseum geopend: Forte de São Miguel. Dit museum is gevestigd in een fort op de hoek van een klif. Hier kom je te weten waarom de golven van Nazaré zo hoog zijn en vind je de planken waarmee de beste surfers de golven van Nazaré hebben getemd. Bovendien heb je hier het mooiste uitzicht over de razende zee.
Ben je zelf niet zo van de actie? Dan kan je hier natuurlijk ook gewoon rustig genieten van het strand. Maak een lange strandwandeling of gooi je handdoek neer en smeer je goed in. Weet wel dat het hier in het hoogseizoen tegenwoordig vrij toeristisch is. Zowel de hoge golven als het fijne strand trekken veel bekijks. Wil je deze drukte ontwijken? Plan je bezoek dan op een doordeweekse dag.
Eten
Het zal je niet verbazen dat in Nazaré, het eeuwenoude vissersdorpje, veel vis wordt gegeten. Vooral kabeljauw (bacalhau) wordt in Portugal veel gegeten. Zoveel zelfs, dat men zegt dat er in Portugal 365 recepten zijn voor kabeljauw, één voor elke dag. Daarnaast houden Portugezen van zoetigheid en is een maaltijd niet compleet zonder nagerecht. Ook wordt elk gerecht gecomplimenteerd door een specifieke wijn, die in elke regio van Portugal wordt verbouwd.
Blijf je graag in het surfthema? Pleeg een bezoek aan A Celeste. Dit restaurant aan de boulevard was het hoofdkwartier van de surfers in de regio. Hier serveren ze heerlijke verse vis en zeevruchten, maar ook als veganist kan je hier terecht.
De meest verse vis vind je bij Rosa dos Ventos aan de Rua Gil Vicente. De gepassioneerde eigenaar van dit restaurant laat de heerlijke smaak van verse vis volledig voor zichzelf spreken. De bediening komt hier aan de tafel met een dienblad vol vangst van de dag, zodat jij zelf kan kiezen welk stuk vis jij op je bord wilt. Wees er wel vroeg bij, want in dit kleine restaurant kan je geen tafel reserveren. 
Genoeg vis gehad? Kies dan voor Little India. Middenin de overvloedigheid aan mediterrane cuisine die je in Nazaré vindt, is dit traditionele Indiase restaurant een welkome afwisseling. Schuif aan voor gerechten als lam met mango en verschillende curry's. 
Vervoer
Het dichtstbijzijnde vliegveld is Lisbon Portela Airport. Een directe vlucht vanuit Amsterdam brengt in ongeveer drie uur naar Lissabon. Vanaf deze luchthaven is Nazaré binnen een uur met de auto te bereiken. Maar als je geen haast hebt, zijn er twee alternatieve routes. Eén voert je mee langs de kust, de ander langs prachtige kastelen en oude dorpjes. Afhankelijk van welke route je kiest, ben je hier dertig tot zestig extra minuten aan kwijt.
Goed om te weten
Beste reistijd: Mei t/m oktober
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Kraanwater: Drinkbaar
Taal: Portugees
Nazaré

© Olga Gavrilova / Shutterstock.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.