3 op Reis

De hoogste golven ter wereld vind je in het Portugese Nazaré

13-02-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
31830 keer bekeken
  •  
Nazare1

© aleksey snezhinskij / Shutterstock.com

Nazaré. In de zomer een rustig Portugees vissersdorp, in de winter de speeltuin van de heldhaftigste surfers ter wereld. De afgelopen dagen vond hier de Nazaré Tow Surfing Challenge van de World Surfing League plaats. En we zeggen eerlijk; niet alleen de surfers hielden hun adem in tijdens dit evenement. 
De kilometerslange Atlantische kustlijn is wat Portugal een surfersparadijs maakt. In de winter zorgen grote stormen in de Noord-Atlantische Oceaan echter voor extra hoge golven die de Portugese kliffen doen trillen. En nergens vind je golven groter dan de monsterlijke waterbergen die vormen voor de kust van Nazaré. Wat maakt deze plek zo bijzonder?
Ravijn van Nazare
Vlak voor de kust van het Nazaré ligt een gigantisch onderzees ravijn. Het ravijn is op zijn diepst vijf kilometer en loopt ruim tweehonderd kilometer de oceaan in. Waar de golven normaal gesproken langzaam worden afgeremd door de afnemende diepte van de zeebodem, is dit bij Nazaré niet het geval. De golven krijgen hier de vrije loop tot ze vlak voor de kust plotseling stuiten op ondiep water. Gigantische watermassa’s worden hierdoor de hoogte in gestuwd. En golven die toch al hoog waren, veranderen in gigantische watermuren zo hoog als flatgebouwen.
Tow Surfing Challenge
Afgelopen maandag en dinsdag was het weer zover. Grote groepen toeschouwers verzamelden zich op de kliffen rondom de iconische Praia do Norte-vuurtoren. De World Surfing League organiseerde dit jaar voor eerst een nieuw evenement: de Nazaré Tow Surfing Challenge. Nazaré is al jaren de arena van veel surf evenementen waar meerdere Guinness World Records uit zijn voortgekomen. De Tow Surfing Challenge is echter het eerste team-georiënteerde evenement. Negentien van de beste big wave surfers, waaronder twee vrouwen, vormen teams van twee: een surfer en een sleper op een jetski. Elk team krijgt twee keer een uur de tijd om elkaar in gigantische golven te slepen. Deze week waren de condities zo goed, dat elk team zelfs aan een derde heat mocht deelnemen. 
Nazare2

© ENRIQUE ALAEZ PEREZ / Shutterstock.com

Golf van de dag
In vergelijking met andere surfwedstrijden worden er tijdens dit evenement geen scores toegekend door een jury, maar stemmen de surfers na afloop op hun favoriete ‘golf van de dag’. Uiteraard speelt de hoogte van de golven hierbij een grote rol, maar uiteindelijk draait het allemaal om de manier waarop de golven bereden worden. En hier kwam flink wat flair bij kijken. Bij de vrouwen kreeg Française Justine Dupont de meeste stemmen. Bij de mannen ging Kai Lenny uit Hawaii er met de kroon vandoor. Kai Lenny en zijn teamgenoot Lucas Chianca wonnen daarnaast de prijs voor het beste team. Beide surfers leken op en top comfortabel in de gigantische waterlawines. Wegens vlekkeloze samenwerking slaagden ze erin elkaar op de grootste golven van de dag te slepen. Lenny leek zelfs zo op zijn gemak, dat hij er hier en daar wat air-stunts uitvoerde alsof de kans om bedolven te worden onder tonnen water niet elk moment aanwezig was.
Kantje boord
Het evenement was een groot succes, maar tijdens dit soort wedstrijden zit ongeluk in een verre van klein hoekje. Ook dit keer ging het bijna mis. De Portugees Hugo Vau probeerde op een jetski zijn gestrande partner Alex Botelho op te pikken. Onderweg brak er echter een golf bovenop hem. De jetski werd onder hem vandaan getrokken en kwam terecht op het hoofd van Botelho. Deze raakte bewusteloos en werd wegens feilloos optreden van het waterveiligheidsteam op het nippertje gered. De vierde en laatste prijs van het evenement, de Jogos Santa Casa Commitment Award, werd dan ook aan het waterveiligheidsteam uitgereikt. Bekijk hier de hoogtepunten van het hele evenement.
Hall of Fame
Zelf de kolossale golven van Nazaré bewonderen? Je beste kans is in de winter. Vergeet vooral niet het museum in de vuurtoren te bezoeken. Voor slechts één euro kan je hier namelijk de boards, wetsuits en video’s bekijken van de waaghalzen die op ‘s werelds grootste golven ooit hebben gesurft.
nazare3

© trabantos / Shutterstock.com

Meer weten over surfen in Portugal en misschien zelf ook een poging wagen? In Ericeira vind je het enige surfreservaat van Europa. 
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.