3 op Reis

Madurai

Madurai is een welvarende handelsstad in de zuidelijke staat van India: Tamil Nadu. De stad leeft van handel, dat zie je vooral terug in het straatbeeld. Iedere winkel heeft haar eigen bedrijvigheid: van bloemschikken en naaien tot het verkopen van kruiden en specerijen.
Madurai heeft als bijnaam 'De stad van de feesten en tempels'. En dat is niet voor niets. In deze stad vind je namelijk de Minakshitempel. Deze tempel is de belangrijkste tempel voor het zuiden van India. Hij ligt in het hart van Madurai en is een van de grootste hindoeïstische tempelcomplexen ter wereld. De 50 meter hoge tempel wordt niet voor niets beschouwd als het hoogtepunt van de Zuid-Indiaanse architectuur, letterlijk én figuurlijk. De Minakshitempel is bedekt met 33.000 kleurrijke beelden van hindoeïstische goden, godinnen en mythologische wezens. Deze beelden worden met de hand gemaakt in in een dorp net buiten Madurai. De beelden zijn voor deze omgeving een belangrijke inkomstenbron.
Van plan om de Minakshitempel met eigen ogen te bewonderen? Houd er dan rekening mee dat je niet alleen zal zijn; dagelijks komen er namelijk zo’n 20.000 mensen op de tempel af. Zorg bij het bezoeken van de tempel trouwens voor bedekte kleding!
Eten
Net als in de rest van Azië, worden ook in India veel gerechten bereid met rijst. Ben je een groot liefhebber van Indiase curry? Dan is dit land – natuurlijk – the place to be. Ook tandoori en groente zijn populaire gerechten. Wist je trouwens dat Indiërs vaak zittend op de grond eten en alleen met hun rechterhand eten? Hun linkerhand wordt namelijk als vieze hand beschouwd. Houd dus rekening met deze eetcultuur en voorkom beledigende blikken. 
Vervoer
Om in Madurai van plek A naar plek B te komen, kun je met een riksja (een fietstaxi) door de stad toeren. Of beter gezegd: scheuren. De chaotische verkeersomstandigheden in deze stad zijn wij Nederlanders namelijk niet gewend. Chauffeurs in deze stad zijn vaak wegpiraten en ook in het openbaar vervoer is het een drukte van jewelste. Wel heeft India een van de meest uitgebreide spoornetwerken ter wereld, waar je goedkoop mee kunt reizen. Sluit een treinrit van en naar Madurai daarom zeker niet uit. 
Goed om te weten
Beste reistijd: December t/m februari
Visum: Ja
Inentingen: Ja
Valuta: Indiase Roepie
Taal: Hindi & Engels
Met dank aan Better Places. 
Geraldines hele roadtrip door India zien? Klik  hier!
Madurai

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.