3 op Reis

Deze Zweedse wandelroute leidt je door de onbedorven wildernis van Lapland

04-02-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1347 keer bekeken
  •  
kungsleden3
The King’s Trail. De naam verklapt het al een beetje. Deze wandelroute wordt gezien als het #1 hikepad van Zweden. Wie de King’s Trail trotseert, gaat de confrontatie aan met arctische toendralandschappen en dramatische bergpieken met besneeuwde toppen.
kungsleden9
Pure wildernis
De King’s Trail oftewel Kungsleden behoort tot de langste wandelroutes van Zweden en wurmt zichzelf door de pure wildernis van Zweeds Lapland. De route brengt je van Abisko naar Hemavan, door het Scandinavische Hoogland en is 400 kilometer lang. Dramatische landschappen combineren zich hier met groene berghellingen en stromende meertjes. De uitzichten die je voor je neus krijgt geserveerd, lijken geen einde te kennen. Houd je van wildkamperen ? Dan is de King’s Trail voor jou aangelegd.
kungsleden4
Onderweg passeer je vier nationale parken: Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek en Pieljekaise. En het kost drie à vier weken om het pad binnen één hiketocht af te ronden. Maar natuurlijk kun je ook ervoor kiezen om het pad in meerdere sessies te belopen of om enkel een gedeelte ervan te proberen. De wandelroute wordt gemarkeerd door een pad. Om natte schoenen te voorkomen, bestaat dit pad deels uit planken. Ook zijn er bruggen over stromingen gemaakt.
kungsleden6
Overnachten
Tussen Abisko en Kvikkjokk en tussen Ammarnäs en Hemavan bevinden zich hutjes en cabins. Zo kun je in luxe berghotels (fjällstations) of in simpelere berghutjes verblijven. Blijf vooral een nachtje extra in een van de berghutjes, zodat je extra van de omgeving kunt genieten. De hutjes bevinden zich ongeveer 15 kilometer van elkaar vandaan. Dat red je binnen één dagje hiken. Vanaf het winterseizoen (februari-mei) tot en met het zomerseizoen (juni-september) worden de hutjes bijgestaan door bewakers. De hutten zijn simpel en leveren alles basisbenodigdheden. Maar doe van tevoren goed research, om je inpaklijst check te krijgen. Ook als je van plan bent met een eigen tent te bivakkeren.Beste reistijd
Natuurlijk kun je de King’s Trail hikend van je bucketlist afstrepen. Maar in de winter leent dit landschap zich er ook voor om te skiën of langlaufen. Doe dit vooral aan het einde van de winterperiode. Dan heb je namelijk de gehele dag zonlicht en dan vriest het een stuk minder. Houd er wel rekening mee dat het wandelpad in het hoogseizoen (juli) een stuk drukker is. We raden beginnende hikers overigens aan om zich te laten begeleiden door een guide.
kungsleden


Hoe kom je er?
De beste manier om bij het begin van de King’s Trail te komen, is door te vliegen naar Stockholm . Vanuit daar kun je de dichtstbijzijnde stad van de noordelijke sectie van het pad bereiken, genaamd Kiruna. Deze stad ligt zo’n 1.5 uur vliegen van Stockholm vandaan. Ook zou je vanaf Stockholm de nachttrein naar Kiruna kunnen nemen. Deze treinrit neemt zo’n 15 uur in beslag. Eenmaal in Kiruna gekomen, kun je per trein, bus in Abisko komen.

Bekijk ook deze zes toffe hikeroutes in Europa.
kungsleden2
Ben je een doorgewinterde hiker? Dan is deze hike een grotere uitdaging voor je.

Meer over:

zweden, hiken, route
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.