Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Paalkamperen: de legale versie van wildkamperen

31-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
602 keer bekeken
  •  
paalkamperen
Met je tentje in de wilde natuur bivakkeren. Niks geen receptie, toilet of douche. Enkel  je tent, de natuur en jijzelf. Op tientallen paalcampings in Nederland zijn deze wildkampeerpraktijken legaal. 

Wat is paalkamperen?
Bij een paalcamping kampeer je midden in de natuur zonder daar geld voor te dokken. Deze paalcampings zijn niet alleen gratis, óók is paalkamperen de enige manier om legaal te wildkamperen. Deze campings zijn in de jaren ’90 door Staatsbosbeheer bedacht als oplossing voor de vele illegale wildkampeerders die familiecampings willen ontwijken. Nederland telt tientallen paalcampings, verspreid over het land. 
Back to basic
Wat je bij een paalcamping kunt verwachten? Of beter gezegd: wat je vooral níet kunt verwachten? Samengevat: heel veel. Luxepaardjes kunnen een paalcamping – laat staan normale camping - dus beter overslaan. De enige facilitaire voorzieningen die je bij een paalcamping namelijk gaat aantreffen, zijn een paal en een grasveld. De meeste palen hebben een waterpomp. Het water uit deze pomp kun je niet gebruiken als drinkwater. Wel om mee te koken en wassen. Toiletten of douches ga je hier niet tegen het lijf lopen. Bij paalkamperen ga je volledig back to basic.
paalcamping_foto1
Spelregels
Bij een paalcamping dien je je aan een aantal belangrijke regels te houden:
-      Je tentje hoort in een straal van 10 meter rond de paal te liggen.
-      Je mag maximaal 72 uur op het terrein verblijven.
-      Per paal mogen er maximaal drie kleine tentjes staan.
-      Je mag geen open vuur aanmaken; koken op een brander mag wel.
-      Je dient de omgeving achter te laten zoals je deze hebt aangetroffen; met andere woorden: ruim je troep op. 
Drie hokjes
Volgens Jelle Bais, boswachter bij het Staatsbosbeheer, wordt paalkamperen steeds populairder en is de paalkampeerder in drie types te verdelen: de bushcrafter, de avonturier en de kampeerder die klaar is met alle prikkels. Bushcrafters noemt Bais ook wel ‘kampeerkunstenaars’, die vaak zonder meegebracht eten bij een paalcamping vertoeven. Zij sprokkelen hun eten zelfstandig à la Bear Grylls bij elkaar. Avonturiers zijn de paalkampeerders die behoefte hebben aan iets meer zekerheid. En de kampeerders die klaar zijn met alle prikkels? Die ruilen hun smartphone met alle liefde in tegen de rust in de natuur. Tijdelijk dan… 

kamperen
Ga je lekker op de rust van de natuur, maar ben je stiekem verslaafd aan je warme bedje? Dan kun je ook kiezen voor een dagcamping. Bij een dagcamping mag je je auto, vouwwagen, tent, camper en/of caravan installeren, zolang je maar niet op het terrein slaapt. Net zoals een paalcamping is een dagcamping gratis. En in de buurt vind je meestal een strand, zwembad of mooie wandelroute.

Klik hier voor een lijst van Nederlandse paalcampings met bijbehorende GPS-locaties!

Bekijk ook: Zó fix je gratis accommodaties! 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.

BNNVARA LogoWij zijn voor