3 op Reis

Op deze brug worden levensgevaarlijke foto's gemaakt

29-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Vance creek bridge 5
Een beetje influencer heeft sowieso een foto van zichzelf drijvend op een opblaasdier (het liefst een flamingo of eenhoorn). Of met een ijsje voor een gekleurde muur. Of met gevaar voor eigen leven op een verlaten spoorbrug van meer dan honderd meter hoog. 
Ja, echt. Typ #ThatNWBridge of #VanceCreekBridge in op Instagram en je ziet duizenden haast identieke foto's en dronebeelden. Spectaculaire foto's, dat wel. Maar zo ver mogelijk op het randje gaan zitten voor de likes, wij raden het je niet aan. 
Vance creek bridge 2
Vance Creek Bridge
De oude spoorbrug ging open in 1929, maar al vanaf de jaren '70 rijden er geen treinen meer op. Tezamen met de groei van Instagram, groeide de populariteit van de brug. In 2014 bereikte het aantal reizigers een toppunt. De aantrekkingskracht is begrijpelijk: een prachtig uitzicht op Olympic National Park en de adrenalinekick door de grote hoogte. 
Vance creek bridge
Vance creek bridge 3
Vandalisme-toerisme
Alleen één probleempje: de eigenaren van de brug (een houtbewerkingsbedrijf) vonden dit social media-toerisme minder. Wat als iemand z'n dood tegemoet valt en de familie hen aanklaagt? En dat is niet eens onrealistisch. De planken zijn rot en op sommige plekken door vandalen verbrand. Mensen staan erop als het regent of sneeuwt, bungelen met hun voeten over de rand óf met hun hele lichaam . Ook is er al tenminste één gewonde gevallen. Verder hebben mensen de ooit zo authentieke brug beklad met leuzen.   
Verboden toegang
Daarom besloten de eigenaren in 2014 dat het uit was met de pret. De toegang tot de brug is sterk bemoeilijkt door bijvoorbeeld prikkeldraad. Oh én bij de eerste honderd meten liggen geen houten planken meer.  Bovendien staat je een boete van 150 dollar te wachten als je het terrein betreedt. En er zijn beveiligers ingehuurd om dit te controleren. 
Leven op het randje
Toch houdt dit sommige waaghalzen (lees: idioten) niet tegen. Ze balanceren op de ijzeren constructie, die nog wel overeind staat, tot ze bij de houten planken komen. Eén misstap betekent een gebroken ledemaat, al dan niet een gebroken nek. 
Vance creek bridge 4
Alternatieven
Wat   dit verhaal nog extremer maakt, is dat er gewoon twee alternatieven zijn. De eigenaren van de brug hebben als troost een wandelpad gecreëerd met een eindpunt waar je een mooi zicht hebt op de Vance Creek Bridge. Ook is er enkele minuten rijden van de Vance Creek Bridge, gewoon een andere ongevaarlijke brug, die zelfs nog hoger is. Jep. De High Steel Bridge (zie foto hieronder). Een minder fotogenieke, minder rustieke brug dan de oude spoorbrug, dat wel. Maar nu kan je die oude spoorbrug van een afstand in volle glorie bekijken. Misschien is dat juist wel leuker dan het uitzicht op die rotte, verbrande, houten balken onder je voeten. 
High steel bridge washington
Doe het niet, kids
Het is een supermooie brug, maar is het het waard om een boete (of je leven!) te riskeren? Alleen maar om een plaatje te schieten dat we al miljoenen keren op Instagram voorbij hebben zien komen? Wij zeggen: nah. Je hebt die foto's nu toch al wel gezien. Wij dobberen dan liever met ons opblaasdier in een zwembadje. 
Deze 'levende' brug is trouwens veel minder gevaarlijk. En misschien nog wel cooler. 
En: ook deze reisfoto's zijn vrij onorigineel. Maak jij je er schuldig aan?
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.