Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Worstel enkeldiep door de modder in dit 'Verdronken Land'

09-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
303 keer bekeken
  •  
Saeftinghe Door Rudmer Zwerver

© Rudmer Zwerver / Shutterstock.com

Soms heb je geen geld of tijd en zit die lange exotische reis er even niet in. Maar dat is oké. Want als je afdaalt naar Zeeland, beland je ook opeens in een bijzonder, buitenaards landschap met een even exotische naam: het Verdronken Land van Saeftinghe.
Ooit waren er allerlei dorpen te vinden op dit stuk van Zeeland (en België), maar de stijgende zeespiegel nam de overhand. Nu is het een uniek natuurgebied vol slik, schor en honderden geulen. Het is het grootste brakwaterschor van Europa. Even wat opheldering: brak water is zout water, dat niet zo zout is als zeewater. En schor is een buitendijks gebied dat bij hoge vloed volstroomt met water. Er leeft dus alleen vegetatie die het zoutgehalte in het water aankan. 
Saeftinghe Door Rudmer Zwerver 2

© Rudmer Zwerver / Shutterstock.com

Trek niet je beste pakkie aan als je hier op avontuur gaat. Voor je het weet sta je namelijk tot je enkels in de modder, maar dat maakt een trip naar Saeftinghe eigenlijk des te leuker. Een gids kan je vertellen wat voor bijzondere flora en fauna in het drassige, zilte gebied kan overleven. Ook maak je er kennis met drijfzand. En soms zijn de geulen zo diep dat je geen andere optie hebt dan fierljeppend naar de overkant. Avontuur alom.

Saeftinghe Door angel217

© Angel217 / Shutterstock.com

Als je geluk hebt, spot je ook nog eens een aantal wilde zoogdieren in dit gebied. Met hoogwater zoeken zeehonden regelmatig naar voedsel in de geulen van Saeftinghe. Soms worden ze hier zelfs rustend gezien. Andere zoogdieren die in Saeftinghe voorkomen zijn onder andere de bruine rat, muskusrat, konijn, haas en vos.
Dit zijn een aantal van jullie mooiste, verborgen plekken in Nederland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.