Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Zeeland

Zeeland. De provincie die bekend staat om de visserij, Zeeuwse boterbabbelaars, de zoet gesuikerde broodjes ofwel bolussen genoemd en de typische klederdracht. Deze klederdracht wordt nog vaak gehanteerd door de oudere vrouwen, vooral met feestdagen.
Van september tot en met april is het oesterseizoen aangebroken in Zeeland. Wil je in één dag erachter komen hoe je oesters kan rapen, openen en bereiden? Ga dan op Oestour. Een vier uur durende excursie langs de Oosterschelde waar je je eigen vangst mee naar huis mag nemen. Hét centrum van de mossel- en oestervisserij is het Zeeuwse dorp Yerseke. Elke derde zaterdag van augustus is het in dit dorp Mosseldag. Hier kan je struinen over de braderie, meevaren op een kotter en mosselen proeven.
Wil je oog in oog komen te staan met de zwarte Oosterscheldekreeft? Duik dan samen met een gecertificeerde duiker het Grevelingenmeer in. Duizenden plant- en diersoorten zijn hier te vinden, evenals in heel de rivierarm de Oosterschelde. In 2002 is de Oosterschelde uitgeroepen tot een nationaal park. Door hier op pad te gaan met een gids kom je veel te weten over alle flora en fauna die de Oosterschelde te bieden heeft.
Elke zomer is de plaats Brouwersdam het decor voor het popfestival Concert at Sea. In 2006 begon dit als een initiatief van de band BLØF. Inmiddels is het uitgegroeid tot een van de populairste festivals van Nederland met artiesten zoals Guus Meeuwis, Davina Michelle en Bizzey.
In Ouwerkerk zit het Watersnoodmuseum. Dit museum is gebaseerd op de ramp van ’53. Hier is van alles te zien en beleven over hoe de kracht van de zee een deel van Nederland liet overstromen. Van waargebeurde verhalen tot en met authentieke videobeelden.
Eten
Gamba’s, oesters en garnalen. Alles is verkrijgbaar bij de Visbar in Domburg. Een aanrader voor iedereen die een bezoek brengt aan Zeeland. Elke dag wordt hun vis aangeleverd vanuit de vismijn. Dit is een haven waar vissers hun vangst lossen om door te verkopen. 
Voor een exotische reis is het niet nodig om naar een land hier ver vandaan af te reizen. Het uitzicht en de buitenlandse invloeden zijn namelijk te vinden bij Beachclub Perry’s in Scharendijke. Hier kan je onder een palmboom genieten van een cocktail terwijl je uitkijkt over de zee. Zelf beschrijven ze hun menukaart als een wereldreis.
Vervoer
Zeeland is goed bereikbaar met de auto en de trein. Op nog geen twee uur rijden vanaf Utrecht zit je al in de Zeeuwse binnenstad. Op warme dagen is er meer kans op files langs de kust. Waar mogelijk is het verstandig om zo vroeg mogelijk van huis te vertrekken om deze files vóór te zijn.
Door heel Zeeland ligt één spoorlijn. De trein rijdt tussen Vlissingen en Roosendaal en heeft elf verschillende stopplaatsen door de provincie. Vooral in de zomer ideaal om de drukte op de weg te vermijden.
Goed om te weten
Beste reistijd: Gedurende het hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Nederlands 
Zeeland

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.