Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Op de natste plek ter wereld loop je over 'levende' bruggen

23-01-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
574 keer bekeken
  •  
shutterstock_1084338788
Denk aan de gemiddelde regenval in Nederland. En vermenigvuldig dat eens met veertien. Zóveel neerslag valt er jaarlijks in de Indiase staat Meghalaya, het natste gebied ter wereld. Resultaat? Diepgroene jungles met onder andere zelfgroeiende bruggen.
Nederland x 14
In het noordoosten van India , in de stad Cherrapunji, bouwt men geen bruggen. Nee, bruggen groeien hier zelf. De vochtige berggebieden worden hier bijgestaan door snelstromende rivieren. En op de hellingen van deze bergen groeit een speciaal soort rubberplant met een extreem sterk wortelsysteem. Ficus elastica is de naam van deze krachtige boomsoort. En deze soort doet wat 'ie wil. Zo groeit de ficus elastica moeiteloos  over rotsen en rivieren.

shutterstock_1251777253
Wortelbruggen bouwen voor dummies
De inwoners van het zuidelijke Meghalaya ontdekten de ‘gave’ van deze rubberplant al lang geleden. Zij draaiden de boomwortels van de ficus elastica met de hand om elkaar heen, om een gevlochten structuur te creëren. Om de zoveel tijd werden de gevlochten wortels zodanig in de goede richtingen gestuurd, met als resultaat de gewenste architecturale basis. Maar er bestond ook een alternatief. Namelijk: door steigers te bouwen van bamboe en hout. Deze steigers dienen als tijdelijke basis voor de jonge wortels, die hun weg over het houten plateau creëren.
Krachtpatsers
Bruggen van boomwortels lijken niet de meest veilige bruggen, toegegeven. Maar de natuurlijke weefsels kunnen zo’n 30 mensen tegelijk dragen. Althans, als een brug volledig tot stand is gekomen. En daar gaat nogal wat tijd overheen. We hebben het namelijk over eeuwenoude boomwortels. 

shutterstock_1084338779
Dubbeldekker
De Umshiang Double-Decker Root Bridge is zonder twijfel de meest bijzondere wortelbrug. Double-Decker ja, dat las je goed. Deze joekel van een zelfgroeiende brug bestaat uit twee parallel lopende paden en verbergt zich in de diepgroene valleien van het dorp Nongriat. En om het nog bijzonderder te maken, wordt de brug ook nog eens vergezeld door een dichtbegroeide partij groen en een waterval.
shutterstock_1084338791
Ja, ik wil!
De brug met eigen ogen bewonderen en met eigen benen belopen? Dan staat je eerst een tocht van 3000 treden te wachten. Onderweg zul je als ware ranger een hoop rivieren en watervallen passeren, waarbij ook de verscheidenheid aan wildlife niet achterblijft. Om de dubbeldekkerbrug in Nongriat te bereiken, kun je de stad Cherrapunji als uitvalsbasis nemen. Vanuit deze stad kun je vervolgens een taxi richting het kleine dorpje Tyrna nemen. De hiketocht van Tyrna naar Nongriat zal je zo’n twee uur kosten. Wil je meer tijd voor het bezoek uittrekken? Dan kun je eventueel in Nongriat overnachten. 

shutterstock_1252316821
Wortelwalhalla
Wil je nóg meer wortelbruggen van je verlanglijst strepen? In de buurt van het afgelegen dorp Kongthong bevinden zich ook enkele bruggen. Hetzelfde geldt voor het stadje Pynursia. Om de wortelbruggen rondom Pynursia te bezoeken, kun je wel een zwaardere hiketocht verwachten. We raden daarom aan een goede guide te regelen als je deze onontdekte varianten wilt bezoeken. Want door deze diepe jungle wil je niet in je eentje hiken. Of wel natuurlijk...

shutterstock_1084382129
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.