Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Urbexen: deze verlaten plek in Berlijn is ideaal om te fotograferen

08-12-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
651 keer bekeken
  •  
5.Berlijn urbexen

© Dille Vos

Het fotograferen van verlaten gebouwen is iets waar urbexer Dille Vos gek op is. Eens in de zoveel tijd stapt ze in de trein richting Berlijn en brengt ze een bezoek aan verschillende uitgestorven locaties. Maar wat zorgt ervoor dat ze steeds naar deze stad terugkeert? 

"Ik kan mij de eerste keer dat ik ging urbexen nog goed herinneren. Samen met een vriendin gingen we naar een verlaten aardappelzetmeelfabriek in Groningen. Daar binnenkomen ging echter niet zo makkelijk. Na lang zoeken vonden we een klein gat in de onderkant van een hek en vervolgens kropen we er doorheen. Ik vond het spannend en die spanning werd snel verergerd omdat ik door de vloer heen zakte. Met een groot gat in mijn voet ging ik weer terug naar huis.”
9.Berlijn urbexen 1

© Dille Vos

Het verlaten goederenstation

“Mijn liefde voor urbexen is begonnen in Groningen, maar werd versterkt toen ik met school naar Berlijn ging. Van tevoren zocht ik op het internet of er specifieke locaties waren, waar het geschikt zou zijn om te urbexen. Van het een kwam het ander en belandde ik bij Guterbahnhof Pankow. Een verlaten goederenstation waar nog goed te zien is, dat er ooit leven is geweest.”

3.Berlijn urbexen

© Dille Vos

“Officieel is Pankow verboden terrein, maar mijn interesse werd baas van mijn verstand. Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel een naar voorgevoel had bij deze plek. Ik was bang dat er bijvoorbeeld zwervers rond zouden lopen. Maar toen ik daar aankwam was mijn voorgevoel compleet verdwenen."

"Ondanks dat ik midden in een verlaten locatie stond, voelde ik toch een soort rust om me heen. Natuurlijk vond ik het ook eng, het was immers een verlaten en afgelegen plek. Muren waren beklad met graffiti en mijn oog viel op een auto zonder deuren.”

7.Berlijn urbexen 1

© Dille Vos

Terugkeren naar dezelfde locatie

“Tijdens mijn reis met school kon ik niet lang bij Pankow blijven. Maar omdat het mijn interesse zo erg had gewekt besloot ik een paar maanden later nog een keer terug te gaan. Ik was benieuwd of de plek veranderd was en dat was ook zeker het geval. Je ziet echt dat de natuur de baas wordt over de locatie."

"Dat de natuur het overneemt is datgeen wat mij steeds laat terugkeren naar verschillende verlaten locaties. Ik wil de veranderingen zien en deze dan ook fotograferen. Alles vergaat, maar wel op een mooie manier. Hedendaagse voorwerpen worden bedolven onder onkruid en het wordt echt één met de locatie.”

8.Berlijn urbexen 1

© Dille Vos

“Berlijn is voor mij een geliefde plek om te gaan urbexen. Deze oude stad heeft zoveel te bieden en zoveel plekken om heen te gaan. Dit zorgt er dan ook voor dat ik hier vaak terugkeer. De volgende keer dat ik naar Berlijn ga, ga ik naar een grote verlaten fabriek. Daar moet je echt zoeken naar de ingang. Dat vind ik kicken.”
2.Berlijn urbexen

© Dille Vos

Urbex tips

“De bedoeling van urbexen is dat je een verlaten plek bezoekt, daar ronddwaalt en foto’s maakt. Het is ook belangrijk dat je alles precies zo laat liggen als dat je het tegenkomt. Maak niks kapot en neem zeker niks mee. Alles wat je ziet op een verlaten locatie hoort bij die specifieke plek.”

4.Berlijn urbexen

© Dille Vos

“Als je gaat urbexen raad ik aan om nooit alleen te gaan. Het blijft immers een verlaten locatie en je weet nooit wie of wat je daar tegenkomt. Het is ook handig om van tevoren op te zoeken hoe je er het makkelijkste komt. Is het toegankelijk met het openbaar vervoer of moet je wat anders verzinnen? En als laatste tip: je kan nooit te veel SD-kaartjes meenemen als je gaat fotograferen.”
1.Berlijn urbexen

© Dille Vos

Ga jij binnenkort ook naar een verlaten locatie? Bekijk dan deze urbex-tips.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.