Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Groningen

Met 55.000 tot 60.000 studenten en een gemiddelde leeftijd van 36 jaar is Grunn, oftewel Groningen, de jongste stad van Nederland. Met zijn hippe eettentjes, vrije sluitingstijd in de horeca en verborgen binnenplaatsen is het een prachtige stad om een paar dagen te ontsnappen uit je dagelijks bestaan. 
Op bijna 100 meter hoogte kan je vanuit de Martinitoren de hele stad over kijken. De toren is meer dan vijfhonderd jaar oud en krijgt de bijnaam: D’Olle Grieze. Hij telt 255 traptreden, maar wie deze weet te beklimmen krijgt het uitzicht als cadeau. Sinds kort hebben ze ook een filmzaal geïntroduceerd waar de geschiedenis van de toren te zien is.
Hou je niet van hoogtes? Ga dan suppen door de grachten. Op deze manier zie, hoor en beleef je de binnenstad op een hele andere manier. Al drijvend over het water kan je genieten van livemuziek van onder andere ‘Wessel and the Weasels’. Deze band bestaat uit studenten die door het suppen bevriend zijn geraakt en samen muziek zijn gaan maken.
Door het grote aantal jonge inwoners in de stad zijn er ook veel hippe initiatieven. Zoals het Rebel Rebel Hostel. Dit is een plek waar reizigers vanuit de hele wereld elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen eten, drinken en slapen. Het hostel bestaat uit verschillende containers en is gevestigd op het terrein van een oude suikerfabriek.  
Midden in het centrum van Groningen ligt het Noorderplantsoen. Een park waar jong en oud samenkomen. Jaarlijks is deze ontmoetingsplek het decor voor het hoogtepunt van de zomer. Namelijk het Noorderzon Performing Arts Festival, waar 11 dagen lang artiesten, terrassen en artistieke installaties het park vullen met gemiddeld 135.000 bezoekers.
Eten
Groningen kent een bruisend nachtleven. Gedurende de gehele nacht en ochtend kan je bij de kroegen binnenlopen, door de vrije sluitingstijd in de horeca. Elke avond valt er van alles te beleven. Een aanrader is het Mr. Mofongo Café. Dit café is geïnspireerd op de belevenissen van wereldreiziger Máximo Mofongo en bestaat uit gerechten en dranken van overal ter wereld.
Wat niet te missen is bij een reisje naar het noorden van ons land is de Groningse frituurspecialiteit: de eierbal. Dit is een gepaneerde bal, gevuld met ei en ragout. De volkslegende gaat dat bij Cafetaria de Koning de beste eierballen van Groningen te koop zijn.
In Groningen zijn veel gezonde adressen te vinden om een hapje te eten. Bijvoorbeeld restaurant Feel Good. Daar bereiden ze uitsluitend eten zonder chemische toevoegingen in de vorm van E-nummers en geraffineerde suikers. Naast de hele dag ontbijt en lunch is iedereen tussen 17.00 en 19.00 uur welkom om te eten ‘wat de pot schaft’. Elke dag staat er weer een andere maaltijd op tafel voor een klein bedrag.
Vervoer
Groningen is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Op het Centraal Station zijn fietsen te huur zodat je op een goedkope en milieubewuste manier de hele stad door kan. 
Goed om te weten
Beste reistijd: Gedurende het hele jaar
Visum: Nee
Inentingen: Nee
Valuta: Euro
Taal: Nederlands
Groningen Nederland

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.