Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Zelfs in Tsjernobyl worden tegenwoordig vrolijke selfies gemaakt

06-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
572 keer bekeken
  •  
Tsjernobyl3

© Fotokon / Shutterstock.com

Vrolijke selfies maken op een plek waar vele mensen mensen zijn gestorven. Het gebeurt in Tsjernobyl. 33 jaar geleden vond hier nog een van ’s werelds grootste kernrampen ooit plaats, maar toch wordt de rampplek steeds populairder als bestemming. Het is echter maar de vraag of dit positief is.
Miniserie
Dat Tsjernobyl steeds populairder wordt, komt voornamelijk door de miniserie Chernobyl. De serie laat zien hoe de kernramp kon plaatsvinden en wat de gevolgen daarvan waren voor de bewoners en de omgeving. De serie is behoorlijk populair en heeft erg goede kritieken gekregen. Veel kijkers van de serie willen de plek des onheils nu in het echt zien.
Tsjernobyl2

© JoRanky / Shutterstock.com

Fotogeniek
De plek is ook behoorlijk indrukwekkend. De omgeving is een waar zombielandschap en zou rechtstreeks uit een horrorfilm geplukt kunnen zijn. Vandaar dat het rampgebied al ver voor de serie populair was bij urbexers, mensen die foto’s maken van verlaten gebieden en gebouwen. Als urbexliefhebber ga je hoe dan ook geïntrigeerd raken door het landschap rondom de kerncentrale. Maar nu de locatie populairder wordt, zijn urbexers niet meer de enigen en komen er een hoop andere fotografen bij.
Social media
Sinds de plek populairder is geworden, posten steeds meer bezoekers foto’s van zichzelf en de rampplek op verschillende social media. En waar de urbexers vrijwel altijd met respect voor de omgeving te werk gingen, zijn foto’s op social media niet altijd even respectvol. Er gingen bijvoorbeeld mensen uit de kleren om foto’s te maken op de rampplek. Dit leidde tot een behoorlijke discussie op het internet.
Respect
Dat was het moment waarop Craig Mazin, regisseur van de serie, om meer respect voor de rampplek vroeg. ‘’Het is prachtig dat de serie mensen inspireert om naar de rampplek te gaan, maar ik heb ook de foto’s gezien. Als je de locatie bezoekt, bedenk dan altijd wat voor enorme tragedie er heeft plaatsgevonden. Hou altijd respect voor de mensen die hierdoor hebben geleden en dingen hebben moeten opgeven’’, aldus Mazin op Twitter.
De ramp
Om maar aan te geven hoe ernstig de ramp in Tsjernobyl was: het is ruim dertig jaar na de ramp nog steeds onmogelijk om in het gebied te wonen. Daarvoor is de radioactiviteit nog altijd te hoog. Je kan inmiddels een dagtrip naar de rampplek toe maken, maar je mag niks aanraken en verschillende gebouwen kan je niet in. Wederom vanwege te hoge radioactiviteit.
Tsjernobyl1

© Byelikova Oksana / Shutterstock.com

Herinnering
Rampplekken als deze, maar ook Auschwitz of Ground Zero zijn goed om te bezoeken. Zo hou je de herinnering aan wat er gebeurd is levend en onthoud men dat zoiets niet nog een keer kan gebeuren. Maar vergeet niet wat voor gruwelijke gebeurtenissen er op dit soort plaatsen hebben plaatsgevonden en ga met respect om met de locatie waar je je bevindt.
Tsjernobyl4

© Roberts Vicups / Shutterstock.com

Tsjernobyl net te veel van het goede? Urbexer Dille Vos weet alles over urbexen in Berlijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.