Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

In dit digitale museum móet je juist alles aanraken

24-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
140 keer bekeken
  •  
Mori Digital Art Museum door mujiri
Dat Tokyo een walhalla is voor digitale innovatie bewijst Mori Digital Art Museum maar al te goed. Want waarom zou je de muren volhangen met ingelijste Monet-jes en Manet-jes, als het hele gebouw je canvas kan zijn? In dit museum is niet duidelijk waar het kunstwerk ophoudt en waar jij begint.
De Mona Lisa is oud nieuws. Voor wie stiekem niet echt warm wordt van het Louvre , kan dit museum weleens de uitkomst zijn. (Wat trouwens niet betekent dat Louvre-beminnaars die hun horizon willen verbreden niet welkom zijn.) Het Mori Digital Art Museum treedt namelijk buiten de lijstjes. Overal waar je loopt, zie je (en hoor je) een nieuwe wereld verschijnen.
Mori Digital Art Museum door mujiri3

© Foto: Mujiri / Shutterstock.com

Mori Digital Art Museum door 52Hzwhale2

© Foto: 52Hzwhale / Shutterstock.com

Teamlab Borderless
De beeld- en geluidsinstallaties zijn gemaakt door Teamlab en hun werk betitelen ze als Borderless oftewel grenzeloos. Ze omschrijven de tentoonstelling als ‘een kunstwereld zonder grenzen, een museum zonder plattegrond’. 
Mori Digital Art Museum door mujiri2

© Foto: Mujiri / Shutterstock.com

Mori Digital Art Museum door 52Hzwhale

© Foto: 52Hzwhale / Shutterstock.com

Mori Digital Art Museum door mujiri
Jouw tekening in de expositie
De kunst blijft veranderen voor je ogen. Sommige projecties verschuiven constant van plek binnen het tienduizend vierkante meter grote museum; sommige hebben zelfs interactie met elkaar. De bezoekers hebben invloed op de projecties en lijken daardoor zelfs onderdeel te worden van het kunstproject. Dit wordt expliciet duidelijk in het kindergedeelte. Tekeningen van excentrieke vissen en kwallen, die zijn gemaakt door de bezoekers, zwemmen rond in een geprojecteerd aquarium. 
Digitaal theehuis
Het bijbehorende theehuis van het museum kon natuurlijk niet achterblijven. Ook iets ogenschijnlijk oubolligs als thee wordt hier gedigitaliseerd. Zolang je thee in je mok hebt, worden er bloemen in geprojecteerd. Maar als je morst, vallen de blaadjes uit. En als de thee op is, dan is het kunstwerkje ook voorgoed verdwenen.  
Foto: 52Hzwhale / Shutterstock.com Foto: emregologlu.com / Shutterstock.com
Mori Digital Art Museum door 52Hzwhale3

© Foto: 52Hzwhale / Shutterstock.com

Mori Digital Art Museum door emregologlu.com

© Foto: emregologlu.com / Shutterstock.com

Nooit alleen
Wel even van tevoren reserveren, want er zijn meerdere mensen die de magie van het museum hebben ontdekt. Op de bonnefooi langskomen zit er niet in en zelfs als je een kaartje hebt, kan het zijn dat je even in de rij moet staan. Je zal ook niet snel alleen zijn in dit populaire museum, maar volgens de makers moet je dat ook niet willen. Juist de interactie met het publiek maakt het museum namelijk wat het is. Geen bezoek is hetzelfde.
Er is geen eten in het museum. Snoep van tevoren daarom genoeg van deze snacks.
Main picture: Mujiri / Shutterstock.com

Meer over:

tech, museum, japan, tokyo, kunst
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.