Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Deze streetfood koningin is ontevreden met haar Michelin-ster

30-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4241 keer bekeken
  •  
jaifay_thumb
De 72-jarige Supinya Junsuta vlamt al jarenlang achter haar wokpan in Bangkok. Maar sinds de Thaise streetfood tent een Michelin-ster kreeg, loopt de zaak overvol. En daar is de wokkoningin níet blij mee.
De Michelin-boom
In Supinya’s streetfood tentje Raan Jay Fai wemelt ’t sinds vorig jaar van de bezoekers. Sinds de eigenaresse vorig jaar een Michelin-ster kreeg, stroomt haar restaurant over. De ellenlange wachtrijen, die de straathoek om krullen, zijn alleen voor diehard geduldigen onder ons weggelegd. De wachttijd kan soms zelfs oplopen tot twee uur! Supinya is he-le-maal klaar met de drukte. Bezoekers komen volgens haar alleen nog maar om foto’s van haar en van het eten te maken. Het liefst zou de streetfood koningin haar ster teruggeven.
 
Queen of Thai streetfood
Raan Jay Fai is het enige restaurant in Bangkok met een Michelin-ster. Het tentje ligt in Bangkok’s Old Town en staat vooral bekend om de khai jeaw poo (krabomelet), po ophad phong karee (geroerbakte krabcurry) en noodle gerechten. De eindeloze wachtrijen wekken natuurlijk nieuwsgierigheid op, maar de wok koningin is zelf ook een opvallende verschijning! Om zichzelf tegen de spetterende olie te beschermen, wapent Supinya zichzelf met een skibril en een zwarte beanie. Ook gebruikt ze lange spatels, waarmee haar kookskills tot hun recht komen.  
Bloed, zweet, tranen en oliespetters
Sinds de Michelin explosie heeft het restaurant een reserveringssysteem ingevoerd. Haar dochter heeft zelfs haar baan opgezegd om haar moeder fulltime te steunen. Ook haar zus heeft bij moeten springen. Zus Varisa Junsuta regelt vooral de wachtrij en wijst tafels aan klanten toe. Maar nog steeds is het voor ‘The Queen of Thai streetfood’ kneiterhard werken om de hongerige wachtrij vóór te zijn. Supinya opent haar tentje om twee uur ’s middags en sluit het restaurant om één uur ’s nachts. Elke dag opnieuw, behalve op zondag. Naar eigen zeggen heeft ze haar prijzen sinds de Michelin ontploffing niet verhoogd. Toch is ze bakken met geld kwijt om de stijgende hoeveelheid ingrediënten in te slaan.  
Bangkok op de planning?
...kijk dan niet gek op wanneer je een ellenlange rij kwijlende mensen in Bangkok's Old Town spot. Wil je jezelf aan de rij toevoegen? Wees je dan bewust van de wachttijd van twee tot drie uur. En houd rekening met een zuchtende Junsuta, die haar stinkende best doet om elke klant te verwennen met een heerlijke portie streetfood! :)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.