Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl
Octopus poffertjes zijn de ultieme streetfood snack in Japan
16-08-2018
•
leestijd 2 minuten
•
952 keer bekeken
•
Japan is een gigantisch pretpark als ’t om eten gaat. Je ogen schieten ongecontroleerd alle kanten op. Je wilt álles uitproberen. En je wilt vooral niet in de rij staan… De streetfood snack takoyaki is een van die lonkende attracties. Althans, als je de combinatie octopus + poffertjes aandurft.
Hartige poffertjes
De intens populaire streetfood snack takoyaki is overal in Japan te krijgen. Je kunt ontwijken wat je wil, maar de snack zal overal tevoorschijn schieten. Takoyaki betekent letterlijk ‘gefrituurde octopus’. Deze snack kun je zien als de hartige variant van de oer-Hollandse poffertjes. Takoyaki zijn bolvormige deegballetjes (ter grootte van een golfbal) met een vulling van gesneden octopus, lente-ui, rode gember en tenkatsu (luchtige tempuravlokken). Deze worden geserveerd met een topping van okonomi saus (een dikke versie van Worcestershiresaus), Japanse mayonaise en bonitoflakes (gedroogde tonijn schaafsels). De hemelse balletjes zijn knapperig van buiten en romig van binnen.
Takoyaki snacks worden in Japan gebakken op een speciale takoyakipan of -plaat. Zo’n takoyakiplaat valt te vergelijken met een poffertjespan, maar heeft diepere en kleinere holtes. Overal in Japan worden de octoballen verkocht, in supermarkten, op straat, bij metrostations etc. De snack wordt vooral gegeten tijdens een borrelavond.
Takoyaki walhalla
In Japan hebben ze zelfs een heus museum aan de snacks toegewijd. Hier kun je de geschiedenis van takoyaki induiken, terwijl je je mond ermee volstouwt. Het Osaka Takoyaki Museum – jawel – is het allereerste food themed park voor takoyaki. Eigenlijk kun je ‘t museum geen museum noemen, maar eerder een food court met een aantal souvenirwinkels. Hier en daar lopen vrolijke octopussen en takoyaki mascottes voorbij, die je weer even doen realiseren dat je inderdaad in Japan bent. Mocht je dus ooit in Osaka belanden, dan weet je bij welk takoyaki walhalla je moet binnenwippen.
De godfather of takoyaki
Hoe de deegballen zo populair raakten? De takoyaki explosie vond plaats in Osaka. In 1932 leidde een aardbeving tot een voedseltekort, waarbij men werd gedwongen om inventief om te gaan met voedsel. Japanners gingen experimenteren met bloem en water, waardoor deegsnacks steeds populairder werden. Maar het was de godfather of all takoyaki, Tomekichi Endo, die de populariteit van de Japanse poffertjes pas echt deed exploderen. Hij besloot namelijk om octopus als vulling te gebruiken, omdat octopus in zijn geboortestad Osaka in overvloed aanwezig was. Et voilà: takoyaki was geboren.
DIY
Zelf een Japanse takoyaki portie bouwen? Houd er dan rekening mee dat takoyaki pannen in Nederland nauwelijks verkrijgbaar zijn. Wel kun je de pannen online bestellen of in plaats van een takoyakipan een popcakemaker (je weet wel, zo’n felroze unit) gebruiken. Natuurlijk kun je voor de standaard vulling gaan. Maar tonijn, bacon, kaas, maïs, kimchi of edamame doen ’t ook goed in de balletjes. Gratis gouden tip: eet takoyaki zo snel mogelijk op, om een zompige bende in je mond te voorkomen.