Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Stedentrip in de wintermaanden? Denk eens aan Reykjavik

13-12-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1052 keer bekeken
  •  
Kerkijsland

© Creative Family / Shutterstock.com

Reykjavik. De meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld wordt gekenmerkt door veel gekleurde huizen, laagbouw en weids opgezette woonwijken. Qua grootte is de stad vergelijkbaar met steden als Arnhem en Zwolle, maar Reykjavik heeft veel te bieden. Zeker tijdens de kerstdagen.
In de decemberperiode is het in de IJslandse hoofdstad niet langer dan vijf uur licht. Toch is Reykjavik allesbehalve een grauwe bedoeling. In de stad brandt overal kerstverlichting en op elke hoek van de straat ruik je de geur van warme chocolademelk. Het Ingolfstorgplein is zelfs omgetoverd tot een kerstdorp met ijsbaan.
kerstreykjavik

© Helena G.H / Shutterstock.com

Hoofdstraat
Maar Reykjavik heeft meer dan alleen een leuke kerstsfeer. Door de hoofdstraat lopen is bijvoorbeeld al een avontuur op zich. In de meeste Europese hoofdsteden vind je voornamelijk dezelfde grote winkelketens, maar in de hoofdstraat van Reykjavik is dit anders. Hier vind je een grote hoeveelheid aan kleine unieke winkels. Als je op zoek bent naar IJslandse cadeaus of echt Scandinavisch design zal je hier zeker slagen.
hoofdstraatreykjavik

© JohnKruger / Shutterstock.com

Hallgrimskirkja
Reykjavik wordt gekenmerkt door laagbouw. De meeste gebouwen zijn niet hoger dan drie verdiepingen en het hoogste gebouw heeft een lengte van slechts 75 meter. Dit gebouw is de Hallgrimskirkja. Deze kerk ligt vlak buiten het stadscentrum en is van veraf al goed te zien. Dat heeft ervoor gezorgd dat het een van Reykjaviks bekendste symbolen is. Het is mogelijk om deze kerk te beklimmen en vanuit de kerktoren te genieten van het uitzicht over de gekleurde huizen van de stad en het indrukwekkende gebergte op de achtergrond.
kerkinreykjavik

© Ghing / Shutterstock.com

Höfði-huis
Los van een aantal Vikingverhalen is er over IJsland weinig te vinden in de geschiedenisboeken. Op één huis na. In het zogenaamde Hölfði-huis bespraken de Amerikaanse president Reagan en de Russische president Gorbatsjov in 1986 het einde van de Koude Oorlog. Deze besprekingen werden helemaal in IJsland gehouden, omdat het land een van de weinige neutrale landen was. Het huis ligt vlakbij het centrum van Reykjavik en is vanwege de historie zeker de moeite waard.
holfoihuis

© Helena G.H / Shutterstock.com

Elfen
Tijdens de feestdagen geloven we allemaal een klein beetje in de Kerstman en zijn kerstelfen, toch? In IJsland in ieder geval wel. Het geloven in het bestaan van mythische wezens als elfen en feeën is in IJsland heel normaal. Meer dan de helft van de bevolking gelooft dat zulke wezens daadwerkelijk leven of dat het mogelijk is dat ze bestaan Er wordt voornamelijk geloofd dat elfen in grote stenen leven. Niet zomaar met stenen gooien dus, want er kan zomaar een elf in wonen. Het is in Reykjavik mogelijk een tour te boeken waarin je alles wordt verteld over deze wonderlijke wereld.
reykjavikhuis

© Alexey Stiop / Shutterstock.com

Star Wars
Vanwege de ruige natuur en de kale vlaktes was IJsland een van de plekken waar de wereldberoemde Star Wars-films zijn opgenomen. Verspreid over het land vind je verschillende filmlocaties en daar zijn de IJslanders maar wat trots op. En dat is ook in Reykjavik terug te zien. Als je bijvoorbeeld naar het toilet wil in café Babalu stap je zo een complete Star Wars-wereld binnen. De lichten hebben de kleur van de bekende lightsabers, je hoort de Star Wars themamuziek en om je heen zie je alle hoofdpersonen uit de films. Een bijzondere plek om even naar de wc te gaan. May the force be with you.
Cafebalabu

© Helena G.H / Shutterstock.com

Kerstwinkel
Toch nog even terug naar Kerstmis, want Reykjavik is kerststad bij uitstek. In de hoofdstraat is het zelfs mogelijk om kaarten naar de Kerstman te versturen. Voor de deur van The Little Christmas Shop staat een grote rode brievenbus met letters To Santa erop. Veel dichter dan Reykjavik kan je immers niet bij de Kerstman komen. Als je een brief op de post doet kan je er het adres van een goede vriend of vriendin opschrijven. Wie weet krijgen ze dan wel een echte brief met cadeau terug van de IJslandse kerstman. Dit kan overigens het hele jaar door, want de kerstwinkel is het hele jaar open.
Kerstmanbus

© chrisdorney / Shutterstock.com

IJsland te koud? Misschien is deze onbezochte stad in Toscane meer iets voor jou.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.