Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Liefhebber van Italiaanse steden? Arezzo behoort tot onbezocht Toscane

27-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
695 keer bekeken
  •  
massimo santi arezzo

Piazza Grande

© Massimo Santi / Shutterstock.com

Wie denkt Italië te bezoeken en geen andere reizigers tegen te komen, komt bedrogen uit. Maar waarschijnlijk schiet die gedachte überhaupt bij weinigen door het hoofd, want ja: Italië… Maar het Toscaanse Arezzo komt in ieder geval in de buurt.

Verstopt Toscane

Nee, helemáál in je eentje zal je nooit door een Italiaanse stad kunnen dwalen. Maar door Arezzo’s ligging in het oosten van Toscane krijgt ’t relatief weinig bezoekers over de vloer. Die rust is ook te merken aan het lokale leven in deze middeleeuwse stad. En dat pakt in populairdere, Italiaanse steden met selfiestickdragende bezoekers nog wel eens anders uit. Arezzo voelt daardoor dorps aan.

italie arezzo

© Corina Daniela Obertas / Shutterstock.com

Uitvalsbasis

In Arezzo vind je meer dan genoeg piazza’s (pleinen) die je bereikt na een wandeling door smalle middeleeuwse steegjes. Van alle pleinen hoort het centrale Piazza Grande sowieso op je looproute te staan. Dit schuin aflopende plein dat wordt omringd door historische gebouwen kan beschouwd worden als het hart van de stad. Niet verkeerd om hier de rust te pakken of je dag te beginnen met een kopje koffie of vullende lunch. Met een beetje geluk verzorgt een straatartiest de achtergrondmuziek terwijl je het lokale Italiaanse leven aan je voorbij laat gaan. Bewonder ondertussen ‘t Palazzo delle Logge, ontworpen door de Italiaanse schilder en architect Giorgia Vasari.

arezzo italie toscane

Piazza Grande

© Danito Delmont / Shutterstock.com

Cultuur

Vasari heeft ook de Santa Maria della Pieve op zijn naam staan. Een opvallende kerk met ronde, hoekige vormen en honderden zuilen op verschillende verdiepingen. Als je dan toch in de buurt bent, kan je bij het naastgelegen Palazzo della Fraternità dei Laici een klein museum binnenlopen. Voor kunst- en geschiedenisliefhebbers geen verkeerde zet. Maar óók niet voor mensen die uitgestrekte uitzichten kunnen waarderen. Binnenin dit museum vind je namelijk een trap die je naar boven leidt. Met als traktatie een uitzicht op zowel het Piazza Grande als op de aanlokkelijke, Toscaanse heuvels.

arezzo italie

De Santa Maria della Pieve-kerk

© Geert van Keymolen / Shutterstock.com

In Arezzo vind je genoeg historische kerken om te bewonderen. Mocht je niet snel kerkenmoe worden, dan raden we aan langs de San Francesco-kerk te gaan, die is versierd met renaissancistische frescokunst. Heel eerlijk: de buitenkant belooft weinig moois. Maar de binnenkant bevestigt dat je niet altijd op de ‘verpakking’ hoort te oordelen.

arezzo toscane italie san francesco

De San Francesco-kerk

© Ermess / Shutterstock.com

Groen

De cultuur-natuurverhouding in balans houden; ook dat is belangrijk wanneer je even weg bent van huis. Voor je portie natuur kan je naar Fortezza Medicea uitwijken, een vijfhoekig fort uit de zestiende eeuw dat zich in een groen park bevindt. Vanuit hier heb je een panoramisch uitzicht over de glooiende heuvels rondom Arezzo. En mocht je daarna willen bijkomen van dit uitzicht, kan je neerploffen op een van de banken in het Il Prato-park.

La Giostra

Tweemaal per jaar beland je in Arezzo in een eeuwenoud steekspel, La Giostra del Saracino. Klinkt niet verstandig om te bezoeken, snappen we. Maar we hebben ’t over een acteerspel waarbij historische gebeurtenissen worden herleefd. Tijdens het evenement duikt Arezzo honderden jaren terug in de tijd. Ridders, trompetgeschal, speren, paarden: er wordt behoorlijk wat uit de kast getrokken tijdens deze jaarlijkse traditie. Niet alleen de acteurs, maar ook de inwoners kleden zich tijdens het feest in middeleeuwse kostuums. En tijdens het hoogtepunt strijden ridders in een oud steekspel om de befaamde Gouden Speer, een speer met bladgoud en edelstenen. La Giostra del Saracino vindt plaats in juni en september.

la giostra del saracino

© wjarek / Shutterstock.com

Filmroute: La vita è bella

Heb je Roberto Benigni’s tragikomedie La vita è bella gezien? Dan zal Arezzo (hopelijk) nog meer aantrekkingskracht op je uitoefenen. De Italiaanse film is namelijk voor een groot deel opgenomen in het historische centrum van Arezzo. Bij het lokale VVV-kantoor zijn folders te verkrijgen die een handige route met filmlocaties voor je uitstippelen. Piazza Grande, de Duomo-trappen, Caffe dei Constanti: allemaal plekken die jouw Benigni-bellen ongetwijfeld zullen doen rinkelen.

caffe dei constanti arezzo italie

Caffe Dei Costanti

© Stepniak / Shutterstock.com

Arezzo iets voor jou?

De stad ligt op anderhalf uur rijafstand van Florence. Ook kan je Arezzo makkelijk per trein bereiken. Zo duurt een treinrit vanuit Florence hooguit één uur. Ook Volterra en Perugia liggen spreekwoordelijk gezien om de hoek. Mocht je rond oktober in de buurt zijn, pak dan vooral Europa’s allergrootste chocoladefestival mee.

Meer inspiratie opdoen van onbekend Italië? Zo ziet de renaissancestad Ferrara eruit.

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.