Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Route van Helsinki naar Hanko: ontdek de veelzijdigheid van Finland

19-09-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
helsinki.jpg
Design, donuts en domkerken, Finland heeft het allemaal! Spring in de auto en ontdek het meest diverse land van Scandinavië. Wij stippelden een toffe route voor je uit door het zuiden van Finland.   
Route:  Helsinki – Porvoo - Tampere – Turku – Turku archipelago – Hanko 
Reisduur:  2 à 3 weken 
Helsinki 
De Finse hoofdstad is relatief jong. Voor historische hoogstandjes hoef je dus niet naar Helsinki. Maar voor moderne vernuftigheden is deze stad the place to be. De stad ‘ademt’ namelijk design. Liefhebbers kunnen verdwalen in het design district om te worden overgoten met luxe winkels en creatieve startups. Als Finnen nóg ergens goed in zijn, is het koffiedrinken. Cafeïne-addicts zullen zich in Helsinki dan zeer ook welkom voelen, want aan koffiezaakjes geen gebrek. Toch een glimp historie opvangen? De Lutherse Domkerk is hét symbool van de stad. Men komt hier om dit sterke staaltje architectuur te aanschouwen, maar ook om uit te rusten op de grote trap. 
Helsinki Domkerk
Porvoo
Om de drukte van de hoofdstad te ontvluchten, vertrek je naar het pittoreske Porvoo. De roodkleurige pakhuizen langs de rivier zijn de absolute must-see van dit dorp. Finland heeft daarnaast een breed scala aan markante kerken en kathedralen. Porvoo blijft niet achter: de Tuomiokirkko is een oude kerk met een losstaande torenklok. Overigens kun je prima ronddwalen in de charmante straten en zijn de pastelkleurige huisjes gewoon gemáákt voor de perfecte Instagramfoto. Wil je je echt vollédig onttrekken aan de bewoonde wereld? Dan biedt de omgeving genoeg rustgevende hikeroutes. Vergeet de Pieni Suklaatehdas niet: een kleine chocoladefabriek om die verbrande calorieën na je hike weer aan te vullen...
Porvoo
Tampere 
De dynamische stad Tampere ligt tussen twee meren, de Näsijärvi en Phyäjärvi (#galgje). Tampere wordt dus omringd door water, wat een belangrijke rol speelt in de identiteit. De stad heeft daarnaast de bijnaam ‘het Manchester van Finland’ vanwege het industriële verleden. Maar ondanks deze geschiedenis, ontbreekt ‘t hier niet aan gezelligheid. Finlayson Centre, ooit het industriële hart van de stad, is daar het bewijs van. Tegenwoordig is dit een sfeervolle buurt met hippe winkels en restaurants. Tampere is daarnaast dé donut-stad van Finland. In de Pyynikki Observation Tower kun je namelijk de wereldberoemde Munkki (Finse donut) eten. Mét fenomenaal uitzicht op het water. 
Turku
In tegenstelling tot Helsinki, kun je in Turku wél terecht voor een flinke dosis geschiedenis. Turku is namelijk de oudste stad van Finland en sporadisch vind je hier aanwijzingen naar het verleden. Denk aan de oudste kerk van Finland: deze is ruim zeshonderd jaar oud! Het centrum van Turku wordt daarnaast één keer per jaar in een middeleeuws jasje gegoten. Op deze dag hullen de inwoners zich in middeleeuwse kleding en spelen ze ouderwetse ambachten na. Klinkt allemaal heel stoffig, maar tegenwoordig is Turku een levendige en moderne stad waar veel studenten wonen. 
Turku Finland
Turku-eilanden
Finland heeft de grootste eilandengroep ter wereld, bestaande uit 179.888 eilanden! Laat dat even tot je doordringen... Slechts een kleine fractie van deze verzameling stukjes land behoort tot Turku-archipel. De ongerepte natuur en rotsachtige omgeving geven deze Scandinavische parel een uniek uiterlijk. De eilanden zijn ook het thuis van veel vogelsoorten. Ook party animals kunnen hier hun ei kwijt. In de zomer zijn er verschillende festivals te vinden op de Turku-eilanden, waar je kunt feesten tot je erbij neervalt. Need we say more? 
Turku eilanden Finland
Hanko 
Het leven in de knusse havenstad Hanko wordt ook wel omschreven als “the good life in Hanko”. Met het rustgevende geluid van de golven op de achtergrond leiden de inwoners hier een vredig bestaan. Hanko is daarnaast niet voor niets benoemd tot zeilhoofdstad van Finland! Watersportliefhebbers kunnen hier hun geluk namelijk niet op. Je kunt er zeilen, kajakken, windsurfen... En als je geluk hebt, spot je een zeehond in de Baltische Zee.
De route door Finland samengevat:
 • Van Helsinki naar Porvoo:
  60 km en 1 uur
 • Van Porvoo naar Tampere:
  190 km en 2 uur en 15 minuten
 • Van Tampere naar Turku:
  165 km en 2 uur 
 • Van Turku naar Turku-eilanden
  10 km en 20 minuten
 • Van Turku naar Hanko
  153 km en 2 uur
Meer inspiratie voor een route nodig? Bekijk ook: Idyllisch Tsjechië: een trip van Praag naar Brno
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.