Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Reizigersdiarree? Dit doe je ertegen!

18-01-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1247 keer bekeken
  •  
shutterstock_703970809
Je reis verloopt soepeltjes. Totdat er iets begint te borrelen... Je buik klinkt plotseling als een bulldozer. Een bulldozer die dwars door een instrumentenwinkel heen buldert. En voor je ’t weet, ben je beste vrienden met de toiletpot van je hotel. Niet chill. Kans is groot dat je turista hebt opgelopen, oftewel reizigersdiarree. Je kán proberen de soundtrack van je darmstelsel aan Spotify te verkopen. Of volg deze handige tips om deze misère te voorkomen en genezen! 
Een valstrik voor je darmen
Reizigersdiarree wordt niet voor niets turista genoemd: vooral toeristen zijn hier namelijk de dupe van. Dat heeft te maken met ’t feit dat westerse toeristen vaak andere hygiënische standaarden kennen dan het land dat ze bezoeken. En voor je ‘diarreeremmer’ kan zeggen, ben je besmet met een venijnige bacterie. Vooral landen in Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië en Afrika kunnen een regelrechte valstrik zijn voor gevoelige reizigersdarmen. Maar ook Europese bestemmingen kunnen spontaan explosieve buikloop veroorzaken. Denk maar aan vieze toiletten langs de snelweg of smoezelige restaurants... 
shutterstock_742679506
Een fikse darminfectie kan dus eigenlijk tijdens elke reis opduiken, maar met de volgende tips kun je het risico in ieder geval flink verkleinen. En voorkomen is altijd beter dan genezen!
Schoon drinkwater
Natúúrlijk drink je niet zomaar uit de kraan. Schoon water drink je alleen uit een verzegeld flesje. En om helemaal zeker te zijn, poets je ook je tanden met mineraalwater. Laat dus ook vooral de ijsklontjes in je drankje achterwege! Toch (zo veilig mogelijk) water uit de kraan drinken? Kook het dan minstens 10 minuten om alle bacteriën te doden. Of gebruik speciale tabletten die het water zuiveren. 
Boil it, cook it, peel it or leave it
Eet alleen voedsel dat is gekookt, gebakken of geschild. Zeg ons na:  boil it, cook it, peel it . Niet mogelijk? Eet het dan niet. Vermijd vooral de volgende dingen:
-      Rauwkost
-      Fruit dat je niet kunt pellen
-      Niet-gepasteuriseerde zuivelproducten
-      IJsjes van straatverkopers
-      Verse fruitsappen
-      Organen van vlees en vis
-      Rauwe eieren
eetkraampje
Handhygiëne 
Over je handen kunnen we heel helder zijn: was deze liever te vaak dan te weinig. Met je handen draag je namelijk het snelste ziektes over. Was daarom na elk toiletbezoek én voor ’t eten je handen met lauwwarm water en antibacteriële zeep. Je kunt ook desinfecterende gel gebruiken. Doe dit alleen niet te vaak, dit doodt namelijk ook de goede bacteriën!
shutterstock_1120031678
Als voorkomen niet lukt
Helaas is geen enkele toerist honderd procent veilig... Want hoe erg je soms ook je best doet, turista slaat toe wanneer je dit ’t minst verwacht. Loop je toch onverhoopt reizigersdiarree op? Dit is wat je moet doen:  
Drink water  – Als je diarree hebt, verlies je veel vocht. Drink dus veel water (of zelfs frisdrank) om gehydrateerd te blijven. 
Kies je eten zorgvuldig  – Misschien voel je je onwijs ziek en heb je geen honger. Probeer toch kleine hoeveelheden te eten. Eet bijvoorbeeld geroosterd brood, pasta, rijst, groentebouillon of mager vlees en vis. Probeer daarnaast zo min mogelijk fruit, groentes en melkproducten te eten. 
Stel iemand op de hoogte –  Vooral als je alleen reist, kan het lastig zijn om ziek te zijn. Probeer het bijvoorbeeld iemand in je hostel te vertellen. Die persoon kan een oogje in ’t zeil houden of de apotheek voor je leeg kopen. 
Neem rust  – Je lichaam geeft aan ziek te zijn. Geef hieraan toe en rust goed uit. Als je in een hostel slaapt, kan het daarnaast fijn zijn om tijdelijk een privékamer te boeken. Dit kost misschien iets meer geld. Maar als je je beroerd voelt, is het wel heel prettig om een kamer voor jezelf (met eigen toilet!) te hebben. 
Neem (niet meteen) medicijnen  – Ziek eerst goed uit vóór je direct naar de medicijnen grijpt. Je lichaam is er namelijk voor gemaakt om de verkeerde bacteriën eruit te gooien. Je kunt wel water met ORS drinken. ORS is een samenstelling van suiker en zout die je vochtbalans op peil houdt. Als je een verre busreis of vlucht moet afleggen, kun je diarreeremmers gebruiken. Maar alleen als dit echt nodig is! Heb je koorts, ernstige hoofdpijn of andere heftige kwalen? Raadpleeg dan een dokter. Deze kan je eventueel antibiotica voorschrijven. 
Sluit een reisverzekering af  – Heeft je turista zich ontwikkeld tot iets ernstigs? Dan kunnen de kosten flink oplopen. Zonde van je zuurverdiende vakantiegeld! Sluit daarom voor je op reis gaat een goede reisverzekering af. Scheelt je een hoop centen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.