Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Zo voorkom je bedbugs tijdens je reis!

02-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6510 keer bekeken
  •  
Bed bugs bagage
Jeukend wakker worden in je hotelbed, bedolven onder de rode bultjes. Ja, bedbugs zijn een nachtmerrie voor elke backpacker. Hoe herken je de venijnige beestjes en wat kun je doen om beten te voorkomen?  
Wat zijn bedwantsen?
Bedwantsen zijn bruine ovaalvormige beestjes van zo’n 6 mm lang met zes pootjes, die zich voornamelijk op warme plekken bevinden. De insecten verplaatsen zich vooral via kleren, backpacks en koffers. De bedwants is niet schadelijk voor je gezondheid en brengt ook geen ziektes met zich mee, maar leidt wel tot serieuze huidklachten. Het beest kan je namelijk een ontzettende portie jeuk bezorgen! De bedwants zuigt namelijk mensenbloed uit je lichaam, waardoor jeukende rode bulten op je lichaam ontstaan.
Hoe voorkom je bedwants beten?
- Doe een vlugge check bij elk nieuw hostel/hotel waar je in terechtkomt. Controleer de randen en etiketten van de matrassen op appelpit-vormige beestjes (bedwantsen dus) of op een donkere verkleuring die wordt veroorzaakt door uitwerpselen van de bedwants. De randen van een matras zijn namelijk een hotspot voor bedbugs. Controleer ook de kussenslopen en lakens op kleine bloedvlekken. Heeft een ho(s)tel rood beddengoed? Wees dan extra alert, want dit kan een manier zijn om de vlekken te verbloemen. Ook verstoppen de diertjes zich graag achter plinten, stopcontacten of spleetjes in de muren. Hier wil je daarom ook een snelle check doen.
- Zet je backpack/koffer niet op bed of op de grond, maar bij voorkeur op een rek op afstand van de muren en van het bed. Nog beter: plaats je tas op de badkamertegels, als dat mogelijk is.
- Check via deze website of er bedbugs zijn geregistreerd bij je accommodatie.

bedbugs
Wat als je gebeten bent?
No worries. De bijtwonden van bedwantsen genezen vanzelf. Wonden verdwijnen binnen twee weken en ook de terroriserende jeuk vermindert vanzelf. Mochten de symptomen een tandje erger zijn dan enkel rode bultjes en jeuk? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts. Wie weet geeft je lichaam namelijk een allergische reactie op de beten af. 
Overige tips
Bedwantsen reizen niet mee op je lichaam. De beestjes zoeken alleen mensen op wanneer ze zichzelf voeden. Wees dus niet bang dat je de beestjes overdraagt op anderen! Wel is het verstandig (en ook zo sociaal) om op reis je kleding in een dichte vuilniszak te stoppen. En plaats je bagage bij thuiskomst vooral buiten of in de schuur. Daarnaast wil je de randen en naden van je bagage goed schrobben met heet water of met een stoomreiniger. Was ook al je kleren op zestig graden of warmer en stop de kleding daarna in de droger! Ongediertespray kan ook je beste buddy zijn. Mocht dat allemaal niet helpen? Dan ben je overgeleverd aan een bestrijdingsbedrijf.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.