Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

De reis-checklist: de onmisbare voorbereiding op je trip

20-11-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
549 keer bekeken
  •  
backpacker reizen

© everst / Shutterstock.com

De bestemming is gekozen en de tickets zijn geboekt. Nog even geduld hebben en de langverwachte reis kan beginnen. Maar loop van tevoren vooral deze checklist na om onnodige stress tijdens je trip te voorkomen.
Maak veilige (!) kopieeën van je belangrijke documenten

Op reis zullen organisaties ongetwijfeld vragen naar belangrijke documenten zoals je paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs. Lever nooit zomaar documenten in; vaak is het overnemen van enkele gegevens al voldoende. Zorg daarom dat je kopieën hiervan bij de hand hebt, maar dek overbodige gegevens af zoals je burgerservicenummer (BSN) en pasfoto.

Regel een reisverzekering

Een reisverzekering is natuurlijk niet te missen. Grote kans dat je op reis buiten je comfortzone gaat treden, dus verrassingen liggen om de hoek. Laat je daarom in ieder geval dekken voor onvoorziene kosten betreffende vervoer, bagage, ongevallen en medische hulp. Ga je op reis de waaghals uithangen en extremere sporten beoefenen? Dan kan het verstandig zijn om de dekking daarvoor uit te breiden. Denk aan activiteiten als bergbeklimmen, diepzeeduiken en paragliden.

bergbeklimmen reizen

© Clay Knight / Unsplash.com

Check de geldigheidsduur van je paspoort

In sommige landen dient je paspoort nog enkele maanden geldig te zijn op het moment van vertrek. Het is daarom verstandig om de geldigheidsduur van je paspoort een aantal weken van tevoren te bekijken.

Doe een visumcheck

Controleer of er op jouw bestemming een visumplicht geldt. En houd rekening met permanente en tijdelijke visa. Bij sommige landen is het mogelijk om bij aankomst ter plekke een visum te regelen, maar dat geldt niet voor elke bestemming. Check bij de ambassade of dat mogelijk is.

Regel een internationaal rijbewijs
Ben je van plan om te rijden in het buitenland? In sommige landen buiten de Europese Unie heb je daarvoor een internationaal rijbewijs (IRB) nodig, dat je kan kopen bij verschillende ANWB-winkels. Vergeet niet om je eigen Nederlandse rijbewijs ook mee te nemen op reis. Hier vind je per werelddeel de regels voor het IRB.
roadtrip reizen

© Lastdjedai / Shutterstock.com

Haal de juiste inentingen

Hoe tropischer je reist, hoe groter de kans op besmettelijke ziektes. Controleer daarom ruim van tevoren of je (herhaal)vaccinaties nodig hebt. Sommige landen buiten de Europese Unie verplichten je als reiziger om inentingen voor bepaalde tropische ziektes te nemen. Heb je deze niet? Dan bestaat de kans dat je het land niet in komt.


Bij vaccinaties ontvang je bovendien een geel boekje met een overzicht van al je inentingen: het internationale bewijs van inenting. Neem dit boekje mee in je handbagage, want in sommige landen zijn vaccinatiestempels vereist voor het aanvragen van een visum.  

Informeer vrienden/familie over je reisplan

Zorg dat in ieder geval één persoon binnen je vrienden- en familiekring op de hoogte is van jouw (voorlopige) reisplan. Mócht er zich een noodsituatie voordoen, dan kan het nooit kwaad als iemand je verblijfplaatsen weet. Bovendien kan het je familie geruststellen om te weten waar je ter wereld ongeveer uithangt.

Check het actuele reisadvies

Controleer voor vertrek het reisadvies van je bestemming, zodat je op de hoogte bent van de veiligheidssituatie in een land. Download daarvoor vooral de (gratis) Reisapp van Buitenlandse Zaken. Deze app toont niet alleen actueel reisadvies, maar geeft ook advies over wat te doen bij noodgevallen en toont belangrijke noodnummers.

screenshots_buza_app

Screenshots

© Reisapp Buitenlandse Zaken

Boek een accommodatie voor de eerste nacht

Ga je op een lange, avontuurlijke backpackreis met de gedachte ‘we zien wel waar het schip strandt’? Dan snappen we dat je niet te veel wilt vastzetten. Maar het is aan te raden om in ieder geval de accommodatie van je eerste nacht in het land van bestemming te regelen. Want zeg nou eerlijk: na een ellenlange vlucht en flinke jetlag kan je enkel en alleen nog maar denken aan een comfortabel bed.

Sommige accommodaties bieden bovendien een vliegveldtransfer aan. Kom je midden in de nacht aan op je bestemming? Dan kan het verstandig zijn om zo’n transfer vooraf te regelen, maar maak wel een prijsafspraak.

Download genoeg entertainment

Download muziek, podcasts, films en/of series om tijdens een lange vlucht of rit te beluisteren en kijken. Reizen betekent vaak immers lange afstanden afleggen. En wanneer je gewend begint te raken aan de oogverblindende landschappen om je heen, dan zorgen deze downloads voor het vermaak. 

Over downloaden gesproken: download vooraf de kaarten van je bestemmingen, zodat je altijd in staat bent om te navigeren. Dat kan via de apps Google Maps en Maps.me.

Check het weersvooruitzicht

Er bestaat niet zoiets als slecht weer, alleen slechte kleding. Controleer daarom vlak voordat je gaat inpakken welke temperaturen en weersomstandigheden je te wachten staan. Want tijdens die jungletour in Zuidoost-Azië ga je heel blij zijn met die regenjas inclusief capuchon. En tijdens die nacht aan de rand van die Zuid-Amerikaanse vulkaan ga je ontzettend blij zijn met die meegebrachte thermokleding.

tent camp reizen

© Anatoliy_gleb / Shutterstock.com

Lees je in

Natuurlijk heb je je al goed ingelezen over de toffe plekken en tours die je wilt bezoeken. Maar het kan nooit kwaad om je ook goed in te lezen over de cultuur en tradities van een land. Bekijk onze reisinformatie, lees blogs en lees boeken. Welke etiquetten gelden er in een land? Welke houding geldt er ten opzichte van homoseksualiteit? Wat is de rijstijl van een land en welke verkeersregels gelden er? Dompel jezelf van tevoren al in je bestemmingen.

Zet abonnementen (tijdelijk) stop

Ben je weken- of misschien wel maandenlang weg van huis? Controleer dan of je je lopende abonnementen in Nederland kan pauzeren. Denk aan de sportschool, tijdschriften of kranten. Bovendien kan je bij sommige telefoonmaatschappijen een pauze inlassen voor een aantal maanden.

Roadtrippen? Regel je huurauto vooraf

Een autoverhuurbedrijf ter plekke zoeken raden we je niet aan. Vaak ben je voordeliger uit wanneer je je auto vooraf online reserveert. Ook kan het geen kwaad om van tevoren genoeg recensies te lezen van verschillende bedrijven, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Check je agenda

Mocht je enkele weken of maanden op reis gaan, dan kan het verstandig zijn om je agenda even te doorlopen. Wie weet spot je daar nog een ver vooruit gepland tandartsbezoek of een verjaardag van een van je beste vrienden en/of familieleden. Je weet maar nooit welke afspraken je in de toekomst hebt staan.

agenda

© Jeshoots / Unsplash.com

En tot slot: maak een checklist van deze lijst
Bedank ons later :)
Nóg beter voorbereid op reis gaan? Bekijk deze handige reisapps.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.