Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Backpacken: deze essentiële items horen op je inpaklijst

04-03-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
886 keer bekeken
  •  
shutterstock_703384357
Wereldstekker, oordopjes, EHBO-kit… De basic items voor een backpackreis hoeven we je niet te vertellen. Maar wat zijn nou die essentiële items die je negen van de tien keer in je tas vergeet te stoppen? Lees vooral verder, als je je komende backpacktrip soepeler wilt maken.
Een waslijn
Je weet maar nooit of je in de wildernis gaat kamperen. En wat je daar precies gaat uitspoken. Een frisse duik bij een waterval, een baddersessie in een hot spring of een onsuccesvolle kajaktocht (lees: doordrenkte tas). In deze situaties staat niemand met een handdoek klaar om je droog te knuffelen. Laat staan om jouw kleren droog te föhnen met een ellenlange verlengkabel. Neem daarom altijd een waslijn mee, die je zelf kan bevestigen. De zon doet de rest van het werk.

washingline
Een rol wc-papier
Hoe vaak kun je zeggen dat een platgedrukte rol wc-papier je dag heeft gered? Gemiddeld één dag per jaar. Tijdens een backpackreis. Je weet namelijk nooit waar je precies gaat belanden. En laat dat nou het mooie aan reizen zijn. Je kan niet zomaar met je vingers knippen en verwachten dat een rij glanzende toiletten zich op magische wijze voor je neus presenteert. Nee, soms moet je het doen met een gat in de grond. Of een hutje in de jungle dat wordt bewoond door een stamboom spinnen.

hutje jungle
Desinfecterende handgel
Dit item sluit mooi aan op het vorige. Niet alleen ben je tijdens het backpacken ver verwijderd van een wc-rolhouder. Ook ben je ver verwijderd van een kraantje met zeep. Natuurlijk heb je vaak zelf water bij je, maar soms moet je spaarzaam zijn met je drinken. Bijvoorbeeld tijdens een (meerdaagse) trekking. Desinfecterende handgel is dan een beter alternatief. De flesjes zijn klein en de gel smeert makkelijk uit.Linnen tasjes
Een kleine tas (kleiner dan je normale rugzak) vergeet je vaak tijdens een reis. Vooral wanneer je een aantal stranddagen op de planning hebt staan, is een linnen tas een lichter alternatief voor een daypack. In een linnen tas kun je meer dan genoeg kwijt. En je vouwt of rolt ‘m makkelijk in je backpack. Het grootste nadeel? Een portie zand in je tas. Maar hé. Jij hebt voor grotere uitdagingen gestaan. Neem vooral een extra lading linnen tasjes mee, voor vuile was. De tassen kun je dan tegelijkertijd mee wassen.
handgel
Waszakjes
Waszakjes zijn enorm handig voor het scheiden en opbergen van verschillende kledingstukken en accessoires. Denk aan sokken, ondergoed, sieraden en elektronica-onderdelen. De zakjes zijn licht, nemen weinig ruimte in beslag en zijn beter voor het milieu dan plastic varianten. En niet onbelangrijk: je ziet gelijk de inhoud van de zakjes.
shutterstock_649979290
Een kussensloop & lakenzak
In hostels zijn legioenen backpackers je voor geweest. En met bedbugs kun je maar beter geen beste vrienden worden. Neem daarom een eigen kussensloop en dunne lakenzak mee. Daar heeft je backpack gegarandeerd ruimte voor. Reis je met je partner? Dan kun je in een tweepersoons lakenzak slapen. Of als twee aparte mummy’s naast elkaar. Kan ook.
Hoe je bedbugs herkent en voorkomt? Wij leggen het hier voor je uit.
Een hamamdoek of sarong
Een gigantisch strandlaken is natuurlijk hartstikke fijn voor een dagje strand. Maar dit gevaarte is om meerdere redenen onhandig. Ten eerste, vult een badlaken gelijk de helft van je backpack. Ten tweede, wil je dit gewicht niet elke dag hoeven meeslepen. Ten derde, droogt de handdoek zeer langzaam. Een hamamdoek of een sarong is een lichter alternatief. Daarnaast nemen deze doeken weinig ruimte in beslag en drogen ze snel. Maar mocht je echt niet zonder zo’n dikke handdoek kunnen? Geen paniek, want in de meeste ho(s)tels ligt er een voor je klaar.


Nog een reden om een hamamdoek/sarong mee te nemen: je kan de doeken als omslagdoek gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je na een laatste duik in de zee geen broek aan wilt trekken, omdat je niet volledig bent opgedroogd.
shutterstock_203337226
Tape
Je weet nooit waar je het voor nodig gaat hebben. Zitten er gaten in je backpack? Of in je tent? Of is je reisgenoot te veel aan het klepperen? Nee oké, vergeet dat laatste. Maar je snapt wat we bedoelen…
Een stevig paar sneakers
Van plan om een pittige hiketocht te maken? Dan kún je wandelschoenen meenemen, maar een stevig paar sneakers zijn een uitstekend alternatief. Geloof ons: sneakers doen ’t net zo goed, zijn flexibeler en besparen meer ruimte in je backpack. Bovendien zijn de schoenen multifunctioneel, want je kan ze combineren onder je dagelijkse outfits.

shutterstock_191935310
Kopieën van je paspoort/identiteitsbewijs
Kopieën zijn handig in verschillende situaties. Ten eerste, wanneer je wordt beroofd of wanneer je je belangrijkste documenten kwijtraakt. Zorg wel dat je deze kopieën over je backpack en je handbagage verspreid. Ten tweede, wordt regelmatig aan je gevraagd om je paspoort ergens achter te laten. Bijvoorbeeld wanneer je op pad gaat met een gehuurd voertuig. Geef je paspoort/ID echter nooit af bij een ander. Lever liever kopieën in en zorg dat het BSN-nummer is doorgestreept, om identiteitsfraude te voorkomen. Extra tip: mail scans van je belangrijkste documenten naar jezelf. Dan hangen ze altijd ergens in de wolken.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.