Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Weekend in Overijssel: afwisselende natuur van ‘De Kop’ tot aan Twente

12-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
544 keer bekeken
  •  
Sprengenberg door Roel Meijer

© Roel Meijer / Shutterstock.com

Overijssel. De provincie van de verschillende dialecten, Zwolle, het wereldberoemde Giethoorn en uiteraard de IJssel. Maar blijkbaar ook de provincie van de adembenemende natuur als we jullie foto’s er eens bij pakken:

Het Springendal
Twente is prachtig. Ken je bijvoorbeeld het natuurgebied Het Springendal al? Daar vind je kabbelende beekjes en rustgevende bronvijvers. Bonus: er is ook kans dat je een ree spot. En deze foto van Silke bewijst eigenlijk al genoeg, toch?
Silke Essens - Springendal Twente

© Silke Essens

Weerribben-Wieden
"De Weerribben-Wieden zijn heerlijk om te kanoën of te fietsen", zegt Karien. En een goed alternatief voor het overvolle Giethoorn. Een minder beroemd, maar net zo karakteristiek waterdorp is bijvoorbeeld Belt-Schutsloot, vertelt @yvonnnedejong56 via Instagram. Ook Erwin maakt daar graag een boottocht, zoals te zien is op de foto.
Erwin van der Meulen - De Weerribben

© Erwin van der Meulen

Safari op De Regge
Op safari in eigen land. Sup-safari in De Regge, weliswaar. En onderweg nog even wat dieren spotten. Volgens Monica 'zwemmende koeien' zelfs, maar eerst zien dan geloven ;)
Monica Makkinga - De Regge

© Monica Makkinga

Het Lutterzand
Denk heidevelden, dennenbossen en – jawel – jeneverbesstruiken en je ziet het Lutterzand voor je. Het gebied wordt voor een groot deel omzoomd door de meanderende rivier de Dinkel. Vera tipte ons deze plek.
Vera Wandelt Lutterzand Twente

© Vera Wandelt

Hulsbeek in Oldenzaal
"Twente is een mooie streek", claimt Martijn. Het bewijs is zijn foto van recreatiepark Het Hulsbeek in Oldenzaal. 
Martijn Bruins - Hulsbeek in Oldenzaal

© Martijn Bruins

Deventer

Zwolle, Enschede... daar denk je aan als je aan Overijssel denkt. Jullie tipten onze minder voor de hand liggende steden. Eugenie, Mart en @leoniesworld tippen Deventer.

Deventer door Bart Ros

© Foto: Bart Ros / Shutterstock.com

Buurserzand
Neem een duik in het Buursermeertje of volg de mountainbikeroute. In het natuurgebied Buurserzand dichtbij Haaksbergen kan je je groene hart ophalen. @suzannedejb komt er ook graag!
Buurserzand Overijssel

© @suzannedejb

Buurserzand Overijssel

© @suzannedejb

Buurserzand Overijssel

© @suzannedejb

Fietsen langs de IJssel

@willywallyyy zegt: “De IJssel! Ik ben verliefd op de IJssel; vanaf Deventer tot en met Zwolle. Fiets er eens langs.”

De Gravenallee

Dit is de oprijlaan van Huis Almelo, een hoeve die al zo’n achthonderd jaar bestaat. Het landhuis is privéterrein, maar het naastgelegen gravenbos is wel deels open voor publiek. Ook is de allee, een 3,5 kilometer lange laan waarlangs monumentale boerderijen liggen, toegankelijk. @marleen_moments gaf ons deze tip.

Het Witte Veen
In Twente ligt natuurgebied het Witte Veen, aangeraden door @Naswua2. Samenvatting: moerasbossen vol elzen en wilgen, dertig hectare aan hoogveen en Schotse hooglanders begrazen het terrein.
Het Aamsveen
Een ruig, drassig natuurgebied met meterslange mostapijten. Ook hier komt @Naswua2 graag. Je loopt hier pal tegen de Duitse grens aan. Dat kan je vrij letterlijk nemen, want je ziet de grenspalen staan. Zo verandert het Aamsveen tijdens jouw wandeling opeens in het Amstvenn.
Het Stift in Weerselo

Een verzameling van eeuwenoude beschermde gebouwen met als middelpunt een voormalig Benedictijnenklooster uit de twaalfde eeuw. Later in de veertiende eeuw werd dit een ‘stift’, dat is een plek waar ongehuwde vrouwen van adel woonden. Er bevinden zich verschillende historische gebouwen, waaronder de Stiftkerk en de voormalige Stiftschuur, dat nu een restaurant is. Bedankt voor de tip @inge89b.

Ootmarsum

@boudewijngeerink en @anjasmit tippen Ootmarsum; een kleine, historische en naar eigen zeggen kunstzinnige stad met zo’n 4500 inwoners. Er zijn verschillende galerieën te vinden achter de schilderachtige gevels. Extra tip: de theetuin Engels’ tuin. Net buiten het centrum, midden tussen het groen, kan je van hun verse boerenproducten proeven.

Ootmarsum : Door Jori Besseler

© Jori Besseler / Shutterstock.com

De Sprengenberg in Haarle

Het huis De Sprengenberg staat op de gelijknamige heuvel, die weer op het gelijknamige landgoed ligt. Het huis is niet open voor publiek, maar is wel van een afstandje te bewonderen om zijn mooie architectuur. Het natuurgebied is toegankelijk voor iedereen en is onderdeel van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. @carlien_kb_87 komt er graag.

Den Alerdinck

Het houdt maar niet op met statige landhuizen in Overijssel. @merelvaneijk_ tipt Den Alerdinck, dichtbij Laag-Zuthem. Je kan op het landgoed op verschillende plekken overnachten, vergaderen of zelfs trouwen. Naast Den Alerdinck vind je het bos Colckhof waar je ook fijn kan wandelen.

Paasvuur

Na al deze adviezen van lezers, gooien wij er zelf nog een gratis, laatste tip bovenop: bezoek het paasvuur. Het is namelijk ook typisch Overijssels om op Eerste Paasdag een flinke stapel hout in lichterlaaie te zetten. Dit gebeurt ook in andere provincies in Nederland, maar niet zo grootschalig als in Overijssel. Een belangrijke dag dus, waarop veel inwoners samenkomen. In Espelo vind je het grootste paasvuur, dat in 2012 maar liefst 45 meter aan vlammen wist te leveren. Maar de tradities om het paasvuur heen zijn minstens net zo belangrijk. Zoals het paasstaak slepen, waarbij iedereen de takken – soms onderwijl zingend – dagen van tevoren naar het paasvuur sjouwt. 

Enthousiast geworden over ons eigen, kleine landje? Kijk dan ook snel even bij de tips in Zeeland.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.