Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Luiers in je brievenbus: Giethoorn ervaart overlast door massatoerisme

18-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4645 keer bekeken
  •  
Giethoorn door rob3rt82

© Headerfoto: Rob3rt82 /Shutterstock.com

‘Wist u dat u niet mag picknicken in iemands achtertuin?’ Waarschijnlijk wel. Maar voor veel toeristen lijkt het nog niet helemaal duidelijk dat er in Giethoorn ook daadwerkelijk mensen wónen. Een brochure geïnitieerd door de lokale ondernemingsvereniging moet daar verandering in brengen.
Toeristen létterlijk in je achtertuin, lenzen voor je ramen en poepluiers in je brievenbus. Veel bewoners van Giethoorn worden gillend gek in hun dorp, dat inmiddels bijna lijkt omgedoopt tot een openluchtmuseum. De nieuwe toeristengids vol wist-je-datjes kan de toeristenstroom dan misschien niet tegenhouden, maar de toeristen wel ‘opvoeden’.  
Giethoorn door Uwe Aranas

© Foto: Uwe Aranas / Shutterstock.com

Hoe het zo ver kwam
Grote kans dat jij ook weleens als dagjesmens met een boot door het Overijsselse dorp hebt gevaren. Tegenwoordig is de magie van Giethoorn ook flink doorgedrongen bij de rest van de wereld. Vooral in China . Zelfs op het bordspel Monopoly heeft Giethoorn een plekje weten te veroveren.
Giethoorn door DutchScenery

© Foto: DutchScenery / Shutterstock.com

Dit begon allemaal toen Gabriella Esselbrugge, eigenares van een Gieters hotel-restaurant, besloot om Giethoorn op de internationale kaart te zetten . Daar is ze met vlag en wimpel in geslaagd. In 2012 belandde haar reclamecampagnes in China en zo geschiedde. Maar niet al haar dorpsgenoten nemen dit haar nu in dank af.
Giethoorn door Ververidis Vasilis

© Foto: Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Het groene Venetië
In Giethoorn zijn bijna geen wegen en verplaats je je dus vooral te voet of per boot. Daarom wordt het dorpje ook wel ‘het groene Venetië ’ genoemd. Een uniek verschijnsel om te zien, dat zeker. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat Giethoorn net als Venetië letterlijk ten onder gaat aan toeristen.
Giethoorn door fokke baarssen

© Foto: Fokke Baarssen / Shutterstock.com

Naar schatting komen er nu jaarlijks zo’n 350.000 toeristen naar Giethoorn. Vooral het aantal Chinese toeristen in Nederland neemt toe. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen schat dat 800.000 Chinese toeristen in 2025 Nederland zullen bezoeken. Vorig jaar bezochten 4.000 Chinese werknemers Giethoorn als cadeau van hun baas .
Giethoorn door ingehogenbijl

© Foto: Ingehogenbijl / Shutterstock.com

Brieven = geen prullenbak
Als reactie op die toename en overlast heeft reclamemaker Ronald de Boer samen met de lokale ondernemingsvereniging een nieuwe toeristengids ontwikkeld. Verkrijgbaar in het Nederlands, Engels én Chinees. De wist-je-datjes zijn de opvallendste nieuwe punten uit de gids: ‘Wist u dat rolkoffers niet geruisloos zijn? Dat boten geen botsauto’s zijn? En de brievenbussen geen prullenbak?’
Giethoorn door R.A.R. de Bruijn Holding BV

© Foto: R.A.R. de Bruijn Holding BV / Shutterstock.com

Welkom
Dat er overlast wordt ervaren, mag duidelijk zijn. Toch hebben veel Gieterse ondernemers ook veel te danken aan het toerisme. Sommige inwoners zien er ook de lol van in. Zo organiseerde het dorp vorig jaar een rolkofferrun – met een knipoog naar de toeristen – om geld op te halen voor een verzorgingstehuis. De Boer en andere ondernemers willen benadrukken dat de nieuwe gids niet negatief bedoeld is. Zo zegt De Boer tegen RTV Oost : “Het beste weetje is trouwens de laatste: wist u dat u van harte welkom bent."
Giethoorn door Giancarlo Liguori

© Foto: Giancarlo Liguori / Shutterstock.com

Schuif een dorpje op
Als jij ook graag het idyllische landschap van Giethoorn wilt bekijken, kan je misschien beter een dorpje verplaatsen. Weeribben-Wieden en Steenwijk zijn ook erg mooi en zo kunnen de Gieters hun postvakken hopelijk voortaan zonder angst openen.
Headerfoto: Rob3rt82 /Shutterstock.com
Giethoorn door rob3rt82

© Headerfoto: Rob3rt82 /Shutterstock.com

In Venetië is het ook beredruk en daardoor onleefbaar geworden. Dit zijn de alternatieven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.