Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Onderzoek: waar zijn we op reis het bangst voor?

23-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
286 keer bekeken
  •  
shutterstock_1125770258
Een gestolen paspoort, een gebroken been of een onaangekondigde diarree-marathon. Reizen gaat niet altijd over rozen; soms wél over onverwachte situaties. Gaan we dan nog wel ontspannen op reis? En zo niet, waar zijn we dan het meest bang voor? Global Rescue zocht het uit.
Vele reizigers ervaren angst tijdens hun reis, 87% om precies te zijn. Dat blijkt uit  een onderzoek van Global Rescue , een organisatie die services verleent op het gebied van reisveiligheid. Het onderzoek is in januari en februari gehouden, waarbij negenhonderd respondenten tussen de 25 en 70 uit de Verenigde Staten deelnamen.



Top drie
Waar reizigers het meest voor vreesden? Uit de resultaten kwam deze top drie naar voren: criminaliteit (69%), gezondheid & medische kwesties (67%) en terrorisme (41%). 

Risicovolle gebieden?
Het onderzoek maakt ook duidelijk welke gebieden de meeste angst opwekken. Wat blijkt? Reizigers ervaren de meeste angst bij Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika als bestemming. De reisangst voor Europa is het allerlaagst. En dat is minder dan vorig jaar, toen Europa zelfs een plek in de top drie innam. Een respondent zei daarover: “Ik ga dit jaar naar Frankrijk en ik ben redelijk bang dat ik op de verkeerde plek op het verkeerde moment zal zijn. Ik ben minder bang om naar Brazilië of Amazone te gaan. Wie had dat een paar jaar geleden gedacht?”
reizen_bang2
shutterstock_1046364730
Beangstigende gebeurtenissen
Reizigers gingen in 2018 dus niet geheel ontspannen naar Europese bestemmingen. En dat is vrij logisch volgens Dan Richards, de CEO van Global Rescue. Zo blijkt uit een artikel op hun website: “Mensen worden vaak het diepst geraakt door beangstigende gebeurtenissen die de meeste media-aandacht krijgen.” Vaak zijn het dan gebeurtenissen in de westerse wereld die relatief veel aandacht krijgen, waar Europa onder valt.
Oplossingen
Maar wat doen reizigers dan om zichzelf veiliger te voelen? Ook daar deed Global Rescue onderzoek naar. Bijna de helft van de deelnemers gaf aan meer informatie over een bestemming op te zoeken voordat ze daadwerkelijk een reis boeken. Een kwart van de reizigers gaat zichzelf meer voorbereiden op onveilige situaties. En iets meer dan 10% is bereid om de reisbestemming te wijzigen.
reizen_bang
Dan maar stoppen met reizen?
De angsten zijn er. Maar dat weerhoudt mensen er gelukkig niet van om de wereld te blijven ontdekken. Zo’n 96% van de respondenten gaf namelijk aan nog steeds te willen reizen, ondanks de vrees voor onveilige situaties. Natuurlijk bevind je je op reis vaak in gevaarlijkere situaties. De kans op ongelukken en ziektes kan je nooit goed inschatten of voorkomen. Maar een goede dosis gezond verstand is natuurlijk mooi meegenomen. De wereld rondreizen betekent risico lopen. Maar risico lopen betekent vaak ook herinneringen voor de rest van je leven creëren. Je moet er wat voor over hebben.

Last van vliegangst? Dat valt simpel op te lossen.
Oh en: op reis als homostel? Weet waar je heen reist.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.