Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Onderzoek: deze plek op het vliegveld is nog viezer dan de toiletten

23-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
366 keer bekeken
  •  
security_check_thumb
Wat hebben vaatdoekjes, smartphones en plastic bakken bij de security check van een vliegveld met elkaar gemeen? Ze dragen ontíegelijk veel bacteriën met zich mee. Onderzoek wijst zelfs uit dat de security check viezer is dan de toiletten op een vliegveld. 
Dit blijkt uit onderzoek van The University of Nottingham en het National Institute for Health and Welfare in Finland. Zij onderzochten veel aangeraakte oppervlakten op het Helsinki -Vantaa vliegveld in Finland , zoals trapleuningen, roltrappen en liftknoppen. Op 10% van deze onderzochte oppervlakten zaten sporen van virussen. En wat bleek? De meeste sporen daarvan zaten op de plastic bakken van de security check. Deze security trays droegen zelfs meer ziektekiemen met zich mee dan de toiletten op het vliegveld. Vooral sporen van het rhinovirus (de bron van verkoudheid) en het griepvirus bevonden zich veelvuldig op deze bakken. 
plastic bakken
Wat het oog niet ziet...
Bij het passeren van de security check pik je als reiziger dus een hoop extra bagage mee, in de vorm van bacteriën. Daar denk je waarschijnlijk niet bij na, maar het valt vrij logisch te verklaren. Anders dan de vaak schoongemaakte toiletten bij een vliegveld – die je meestal (hopelijk) voorzichtiger behandelt dan je eigen vertrouwde toilet – komen de plastic bakken bij de security check met álle reizigers in aanraking. Hier worden ladingen laptops, horloges en halve kledingkasten voorbijgeschoven, in bakken die amper gedesinfecteerd schijnen te worden. En tja, zo ontstaat een hotspot voor virussen.
En nu dan?
De resultaten van het onderzoek bewijzen niet glashelder dat deze virussen kunnen leiden tot daadwerkelijke ziektes. Maar deze studie biedt wel nieuwe ideeën voor vliegveld design. Het onderzoek maakt deel uit van het door de overheid gefinancierde PANDHUB-project, dat de verspreiding van virussen in het openbaar vervoer probeert in te perken. En dat is blijkbaar ernstig nodig. Het zou al een flinke stap zijn, als vliegvelden vóór en na de controle handgel zouden aanbieden.
Jij vs. De Bak
Dus. Ga je op reis en sta je dan oog in oog met de venijnige plastic duivels? Geef je handen vóór de check vooral een fatsoenlijke wasbeurt of maak gebruik van desinfecterende handgel. De verspreiding van bacteriën op het vliegveld kun je ook minimaliseren door je hoestgedrag te beteugelen. Bijvoorbeeld door niet in het ‘wild’ te hoesten, maar in een zakdoek of in je elleboog. Die overleeft het wel. 

Meer over:

onderzoek, vliegveld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.