Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Nederlandse tropen: de groenste botanische tuinen en kassen

12-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2731 keer bekeken
  •  
botanische tuinen thumb

© DimaBerlin / Shutterstock.com

Alle reizen staan op pauze. Zelfs de Franse kampeervakantie lijkt van de baan. Maar niet getreurd: met deze exotische tuinen kunnen wij ook binnenlands op wereldreis. 
Dat we geen enkeltje naar de evenaar kunnen boeken, betekent niet dat we dit jaar de tropische zomer helemaal moeten laten varen. Door de reisrestricties omtrent het coronavirus verwacht de Nederlandse reisbranche een gigantische toename in binnenlandse reizen. En wat blijkt? Voor zo’n klein land heeft Nederland een behoorlijk groot aanbod aan botanische tuinen en tropische kassen om je in te verliezen. Dit zijn een aantal van de allermooiste die Nederland te bieden heeft.
Hortus Botanicus Amsterdam
De Hortus Botanicus werd opgericht als kruidentuin in 1638 en is daarmee een van de oudste botanische tuinen van Europa. Haar gigantische collectie is niet alleen wetenschappelijk, maar ook historisch erfgoed. De groei en rijkheid van deze tuinen zijn namelijk een gevolg van het Nederlandse VOC-verleden: via deze handel belandden uitheemse plantensoorten in dit Hollandse hof.
Door de rol van deze tuinen in de Nederlandse geschiedenis zijn meerdere gebouwen op deze grond beschermd als rijksmonumenten. Zo ook de palmen- en varenkas, waar je dat witte strand zonder moeite bij fantaseert. Betreed dit groene Eden en vergeet het drukke Amsterdam direct. Oh, en niet onbelangrijk: hier sta je oog in oog met de grootste leliesoort ter wereld. 
De Orchideeën Hoeve Luttelgeest
Middenin de polder, in het kleine dorp Luttelgeest, vind je verrassend genoeg de grootste vlindertuin van Europa. De Orchideeën Hoeve telt maar liefst 25.000 vierkante meter aan overdekt tropisch park en elke kas is ingericht naar een werelddeel. Zo waan je je in de vlindertuin in het zonnige Midden-Amerika. Of bewandel je avontuurlijke wildpaden in het Amazone Regenwoud, dat zoals het echte Amazonegebied is opgebouwd uit drie etages en waar echte woudreuzen de kans krijgen om te groeien.
Je tocht door deze tropische gebieden eindigt in een winkel, waar je de plantensoorten die je eerder in gigantische formaten hebt aanschouwd in hun (on)natuurlijke habitat, kan aanschaffen voor thuis.
Hortus Botanicus Leiden
Nog ouder dan de tuin van Amsterdam is de Hortus Botanicus in Leiden. Deze stamt uit 1570 en is daarmee de oudste botanische tuin van Nederland. Ook deze plek is van historisch belang. Hier werden namelijk de eerste grote tulpencollecties gekweekt en kwam het imago van deze bloem als een typisch Nederlands icoon tot stand.
botanische tuin leiden

© Magdanatka / Shutterstock.com

De tuinen van de Leidse Hortus beslaan maar liefst vier hectare grond en zijn opgedeeld in aparte stukken. Zo vind je hier een Chinese kruidentuin, een Japanse gedenktuin en een tuin met de grootste collectie winterharde varens in heel Europa. Ook hier kan je jezelf verliezen in een tropisch kassencomplex, waar de vochtige lucht en overdadige groenheid je wegdragen naar verre oorden.
Hortus Botanicus Haren
Deze bijzondere botanische tuin in de buurt van Groningen heeft een unieke bomen- en plantencollectie. De wilde plantentuin maakt, net als de varentuin van de Hortus Leiden, deel uit van de Nationale Plantencollectie. Deze tuin is opgedeeld in vier gebieden, die elk hun eigen speciale eigenschappen hebben. Elk gebied telt honderden verschillende boomsoorten van over de hele wereld. Zo vind je hier naaldbomen en coniferen uit Oost-Azië, Noord-Amerika en Midden-Europa, met als ster van de show de Sequoia: de grootste boomsoort ter wereld.
Maar je vindt hier niet alleen bomen. Ook verschillende soorten vleesetende planten wachten op jouw bezoek. En is dat een beetje te wild? Kom dan tot rust in de Chinese tuin, gemodelleerd naar de eeuwenoude tuinen van Suzhou, die worden beschouwd als de mooiste tuinen van heel China.
De Utrechtse Botanische Tuinen
Voor een bezoek aan deze tuinen vind je jezelf te midden van het druilerige Utrecht Science Park de UithofMaar zodra je door de uitgebreide tuinen drentelt, zijn die grote grijze gebouwen om je heen makkelijk te verwaarlozen. Beklim rotsformaties gelegen op een oud fort en volg de waterval naar beneden. Of bezoek de kruiden- en bijentuinen, waar je wordt omringd door libellen en vlinders.
Betreed de kas en laat je verwelkomen door een klap warme lucht. Hier voert een avontuurlijk pad je langs tropische planten en woudreuzen. En wanneer je de kas verlaat, eindig je in een prachtige kamerplantenwinkel middenin het kassencomplex. Hier kan je terecht voor een uitgebreide uitleg over hoe je jouw unieke groene baby’s het beste in leven houdt.
Vol groene moed van al dat tropisch schoon? Zo word je een ware huis-hovenier. 
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.