Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Haal buiten naar binnen: zo word jij een ware huis-hovenier

09-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Huis-hovenier1

© Rawpixel.com / Shutterstock.com

Reizen zit er momenteel niet in, maar actief je omgeving veranderen kan wel degelijk. Wegens heerlijk lenteweer zijn geluksvogels met een tuin massaal aan het tuinieren geslagen. Maar hoe creëer je die groene oase van rust zonder tuin? Met deze tips ben jij straks een ware huis-hovenier. 
Lenteschoonmaak
Begin met wat je al hebt. Die huisplanten die al maanden in de vensterbank staan te verwelken? Revalideer ze als er nog iets te redden valt. Neem afscheid van verloren gevallen. Je hebt immers ruimte nodig voor een nieuwe lichting. Heb je een balkon? Daar geldt hetzelfde. Zonovergoten planten ontwaken inmiddels uit winterslaap, geef ze daar de ruimte voor. Verwijder onkruid en dode bladeren en snoei bij waar nodig.
Huis-hovenier2

© Beautiful landscape / Shutterstock.com

Stekken maar
Nu wordt het pas echt leuk. Je hoeft er bovendien niet eens je huis voor uit. Snoei wat uitlopers van de planten die ze kunnen missen en plaats ze in water. Gerecyclede glazen potten en flessen dienen hiervoor als uitstekende vazen. Ook in je voorraadkast en groentelade vind je perfect kweekmateriaal waar je ook nog eens snel succes mee boekt. Denk aan bonen, of zaden van paprika’s en tomaten. Leg ze ongekookt op een vochtig watje of keukenpapier op de vensterbank in de zon. Ontkiemen laat niet lang op zich wachten. Wil je de groei nog wat versnellen? Stop ze dan in een glazen pot afgedekt met plastic folie. Voilà, een mini-kas.
Huis-hovernier3

© vdhya / Shutterstock.com

Ook fruitkliekjes doen het goed, mits je wat meer geduld hebt. Hang bijvoorbeeld de kroon van een ananas of een avocadopit met behulp van wat tandenstokers in water. Verschijnen er wortels of zelfs blaadjes? Dan is het een kwestie van een beetje grond en nog een beetje water. Hoezo, geen groene vingers?
Maak een pallet-moestuin
Nu je je eigen planten aan het kweken bent heb je een plek nodig om deze verder te laten groeien. Kijk bij je volgende wandelsessie eens of je ergens een pallet uit het grofvuil kan vissen. Deze kan je makkelijk omtoveren tot moestuin voor op het balkon of zelfs binnenshuis. Heb je geen geduld om te wachten op je nieuwe tomatenplant en behoefte aan wat extra groen waarmee je de pallet gelijk kan vullen? Koop de volgende keer in de supermarkt dan eens een volledige kruidenplant in plaats van het voorverpakte bakje koriander of peterselie. Een bezoek aan een tuincentrum is hierdoor niet nodig en je bespaart er ook nog eens plastic mee.
Kantoortuin
Je mag misschien niet naar kantoor en nee je hebt ook geen tuin. Maar wat wel kan, is je thuiswerkplek transformeren tot een groene oase van rust en sereniteit. Verzamel daarom al je oude en nieuwe planten in de ruimte waar je nu de meeste tijd doorbrengt. Het woord kantoortuin kreeg nog nooit zo’n letterlijke betekenis. Al die extra zuurstof is bovendien mooi meegenomen voor je krakende hersencellen.
Meer van buiten naar binnen halen? Wij tippen vijf activiteiten om het reisgevoel binnenshuis te beleven. 
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.