Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Dit knalrode meer is de broedplaats van miljoenen flamingo’s

24-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
899 keer bekeken
  •  
Flamingonatron
Knalrood, zo kleurt het Natronmeer in het noorden van Tanzania soms. Het meer heeft een enorm hoog zoutgehalte en is daarom een prettige leefomgeving voor verschillende bacteriën. Normaal gesproken zijn deze bacteriën blauw van kleur, maar bijzonder aan het Natronmeer is dat ze gekenmerkt worden door rood pigment. Daarom kleurt het meer op bepaalde momenten felrood .  
Natronmeer

© Foto: Bildagentur Zoonar GmbH / Shutterstock.com

Roze
Rood is niet de enige bijzondere kleur die bij het Natronmeer te zien is. Tijdens het broedseizoen zie je namelijk overal roze. De omstandigheden in en rond het meer zijn zo uniek dat 75 procent van de wereldpopulatie van de kleine flamingo naar het meer trekt om te broeden. De zogenaamde pink parade. 
Foto: Sebastien Burel / Shutterstock.com
Flamingo

© Foto: Sebastien Burel / Shutterstock.com

Bedreigd
De kleine flamingo wordt met uitsterven bedreigd en heeft in het Natronmeer een van zijn laatste overlevingsplekken gevonden. De temperatuur van het meer kan stijgen tot zestig graden. Dat in combinatie met het enorm hoge zoutgehalte zorgt ervoor dat er bijna geen leven mogelijk is in het meer. Behalve voor de kleine flamingo. Het dier heeft zich aangepast aan de omstandigheden en kan leven van de algen en bacteriën die in het meer groeien. Waar de flamingo gewend is aan de hoge temperatuur en het zoutgehalte, kunnen natuurlijke vijanden zoals de hyena niet leven in het gebied. Hierdoor kunnen de flamingo’s in alle rust broeden.
Roodnatronmeer

© Foto: Jordystock / Shutterstock.com

Mummies
Voor de flamingo is het meer een van de laatste broedplaatsen, maar veel andere vogels vinden hier de dood. Het spiegelende wateroppervlak verwart vogels en daarom vliegen ze het meer in. Het is vergelijkbaar met vogels die tegen ruiten crashen. Het zout- en zuurgehalte in het meer is zo hoog dat vogels die in het meer landen hun huid en ogen gelijk verbranden. Gemummificeerd spoelen de vogels later aan. Fotograaf Nick Brandt verzamelde de dode vogels en maakte er een griezelige fotoshoot van.
Zelf zwemmen
Zelf een duik nemen in het rode water is helaas ook sterk af te raden. De zuren in het water zijn namelijk sterk genoeg om je huid te verbranden. Om even af te koelen van de warme Tanzaniaanse temperaturen kan je dus beter een ander meer opzoeken.
Liever dichter bij huis flamingo’s bekijken? Dat kan aan dit bijzondere Franse meer. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.