Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Ken je deze zoetwater-zwemplekken in Nederland al?

19-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6060 keer bekeken
  •  
Henschotermeer

© Sergei Karpovich / Shutterstock.com

Op vakantie in eigen land of op zoek naar een mooie weekendbestemming? Aan onze vijfhonderd kilometer lange kustlijn is het goed vertoeven. Maar ook in het binnenland van Nederland vind je bijzondere meer- en rivierstranden in overvloed.
’t Nije Hemelriek, Drenthe
Deze plas ligt midden in natuurgebied de Hondsrug in Drenthe. In dit hooggelegen gedeelte van de provincie kan je na een prachtige wandeling langs heiden, beukenlanen en hunebedden dus ook nog een verfrissende duik nemen. Het meer heeft dankzij de blauwe kleur van het water en de omringende witte stranden een soort tropische uitstraling. Een bijzonder aanzicht, zo midden in Nederland.
Waalstrand, Gelderland
Aan de oevers van de rivier de Waal, die Nijmegen ten noorden passeert, vind je verschillende stranden.  Geliefde plekken onder de inwoners van deze historische stad, die welkome verkoeling bieden in de hete zomermaanden. Vanaf de stranden heb je prachtig uitzicht op de iconische Waalbrug. Blijf wel binnen de aangewezen zwemgebieden. In Nederlandse rivieren dreigt het gevaar van sterke stroming en draaikolken, die vaak tussen de kribben voorkomen. Ook kan voorbijkomende scheepvaart zuiging veroorzaken. Zwemmers zijn vanaf schepen bovendien niet altijd zichtbaar.
Henschotermeer, Utrecht
Tussen het groen van de Utrechtse Heuvelrug ligt het Henschotermeer, een heerlijke plek om te zwemmen en te beachvolleyballen. In het midden van het meer ligt een eiland, dat via twee houten loopbruggen – of een zwemtochtje - te bereiken is. Ook dit meer oogt dankzij de witte kleur van het zand ietwat exotisch. Rond het meer loopt een verhard wandelpad dat zich perfect leent voor een rondje hardlopen. Het water is immers extra verfrissend wanneer je je eerst flink in het zweet hebt gewerkt.
Zandenplas, Gelderland
Midden in de oude bossen, heiden en zandverstuivingen van de Veluwe ligt de Zandenplas. Gooi je handdoek uit na een dag wandelen, fietsen of paardrijden door dit prachtige gebied midden in Nederland. Of ontspan op het grote terras van de kiosk aan de waterkant van deze natuurplas. 
Het Grevelingenmeer, Zeeland
Oké, geen zoetwater. Maar wel een meer. Sterker nog, het Grevelingenmeer in Zeeland is het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Uiteraard kan je er zwemmen, maar ook ronddobberen op een luchtbed, suppen, kanoën, zeilen en zelfs: duiken. Het zoute water van dit meer is ontzettend helder en huisvest tientallen waterplanten, oesters, krabben en gigantische kreeften. Pas in en nabij dit meer wel op waar je loopt of zwemt, de oesterschelpen zijn vlijmscherp. 
Grevelingenmeer

© Jasper Suijten / Shutterstock.com

Nederland verder ontdekken vanaf het water? Op deze handige kanokaart staan de mooiste SUP- en kanotochten. 
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.