Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Wilde dieren in Keniaanse natuurparken worden noodgedwongen gestroopt

15-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
496 keer bekeken
  •  
Zebra's Kenia

© Bertram B. Hjorthoej / Shutterstock.com

Toerisme heeft dankzij de coronacrisis wereldwijd een onvoorstelbaar harde klap gekregen. Hoewel de natuur op veel plekken hierdoor de kans krijgt enigszins te herstellen, brengt deze stilstand ook veel negatieve gevolgen met zich mee. Zo ook in Keniaanse natuurparken, waar wilde dieren door een gebrek aan inkomsten noodgedwongen worden gestroopt.  
Kenia zit wegens coronamaatregelen nog altijd op slot. Natuurparken zijn compleet verlaten en buitenlandse toeristen hebben safari’s massaal gecanceld. Ook markten waarop de lokale bevolking hun goederen en producten verkoopt zijn verboden.
_
Geen inkomsten
Niet alleen de toerismesector, maar de hele economie in het land is compleet in elkaar gestort. Inkomsten van natuurparken met toeristische doeleinden zijn gestagneerd en baanverlies is enorm. Dit betekent dat lokale bewoners geen inkomsten meer hebben. Bovendien is er minder tot geen geld om parkwachters in natuurparken te laten patrouilleren, waardoor stropers vrij spel krijgen. 
Kenia

© Volodymyr Burdiak / Shutterstock.com

Hongersnood
“Mensen zijn wanhopig. Wegens gebrek aan geld gaan ze op zoek naar andere manieren om aan eten te komen. Er is sprake van een enorme toename in de jacht op onder andere antilopen, zebra’s, giraffen en buffels voor hun vlees”, schrijft de Kenya Wildlife Conservancies Association. Volgens lokale parkwachters is er altijd veel tijd besteed aan bewustwording van de lokale gemeenschappen. Het herstellen en waarborgen van levensstijlen die in harmonie zijn met de natuur wordt gestimuleerd. Zo heeft men geleerd de natuur beter te kunnen inzetten voor toeristische doeleinden, dan vee erop te laten grazen of op wildlife te jagen. Maar wegens huidige omstandigheden wordt dit allemaal tenietgedaan. Mensen verhongeren en kunnen niet anders.
Maasai Afrika

© Massimo Salesi / Shutterstock.com

Steun
Financiële hulp is hard nodig. De Back to Nature Foundation richt zich daarom op het ondersteunen van Maasai-gemeenschappen. Om een situatie waarin het eten van wilde dieren de enige manier is om te overleven te voorkomen, worden wekelijkse voedselpakketten gedoneerd.
Ook in Thailand is de toekomst van dieren in wildlife-parken niet rooskleurig. Hier staat het welzijn van olifanten in de toerismesector op het spel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.