Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Kamchatka: dit Russische eiland is één groot paradijs voor avonturiers

15-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2001 keer bekeken
  •  
Coverfoto Kamchatka
Helemaal in het oosten van Rusland ligt het schiereiland Kamchatka. Voor liefhebbers van ongerepte natuur, wilde beren en vulkanische landschappen is dit een fantastische omgeving. Nog beter: het eiland is pas toegankelijk voor bezoekers sinds 1990 en bijna niet toeristisch! 
Helemaal in het oosten van Rusland, met negen uur tijdsverschil van Moskou , ligt schiereiland Kamchatka. Ver afgelegen van de bewoonde wereld ligt deze enorme uitgestrekte lap grond van 270.000 vierkante kilometer. Dat is ruim zes keer groter dan Nederland! Op het eiland vind je onder andere beren, vossen, en lynxen. En in de aangrenzende zee ook nog eens orka’s en walvissen. Zodra je hier terecht komt, lijkt het alsof je je waant op een andere planeet. Het kan wel ontzettend koud worden op Kamchatka. De temperaturen kunnen tijdens de winter namelijk dalen tot wel -40°C.
Kamchatka 2
Voorheen gebruiken Sovjetautoriteiten dit Russische eiland als militaire basis. Het was dan ook strikt verboden om Kamchatka te betreden tijdens de Koude Oorlog. De reden waarom deze plek zo geheim was? Vanaf dit oostelijke deel van Rusland konden de Russen zo dicht mogelijk bij Amerika komen om informatie op te pikken. Na de val van de Sovjet-Unie werden westerlingen en andere toeristen voor het eerst toegelaten op het mysterieuze schiereiland.   
Kamchatka 3
Misschien heeft de lange afwezigheid van toeristen er wel voor gezorgd dat de flora en fauna hier hoogtij vieren. Kamchatka heeft bijvoorbeeld de hoogste dichtheid  bruine beren ter wereld! Zo kan je bij het Koerilenmeer gegarandeerd beren spotten. Dit meer vult zich in de paartijd namelijk met grote hoeveelheden zalm, waar jagende beren massaal op af komen. Visliefhebbers opgelet: het eiland is een van de weinige plekken op aarde waar je zélf kan vissen op wilde zalm! 
Beer en zalm
Daarnaast is het meest bijzondere aan Kamchatka misschien wel het vulkanische landschap. Er zijn namelijk maar liefst 160 vulkanen te vinden, waarvan bijna dertig actief. Dit Russische eiland maakt dan ook deel uit van de Ring van Vuur. Deze zogenaamde ring is een gebied rondom de Grote Oceaan, waar een hoge concentratie vulkanen te vinden is. Dit komt door de ligging op of langs schuivende aardplaten. De actieve en inactieve vulkanen zijn dan ook de perfecte plaats voor een stevige hike of vulkaantrekking. Trek je wandelschoenen maar vast aan! 
Kamchatka 4
Andere sensationele activiteiten in Kamchatka? Wat dacht je van een helikoptervlucht over het wilde oosten van Rusland! Niet goedkoop, maar om de woeste landschappen van het schiereiland met eigen ogen te zien, kun je soms niet anders dan in een helikopter springen. Je kunt dan bijvoorbeeld ook een stop maken bij de Vallei van de Geisers. Hier spuiten grote geisers heet water tien meter de lucht in. En wat is er nou spectaculairder dan een vlucht met uitzicht op vulkanen én geisers?   
Kamchatka 5
Op Kamchatka komen is niet heel gemakkelijk. Het handigste is om eerst naar Moskou te vliegen. Of ga echt voor het échte avontuur en neem de trein naar Moskou! Vanaf daar boek je een vlucht naar het vliegveld in Yelizovo. Vanaf daar is het dertig minuten rijden naar de hoofdstad Petropavlovsk-Kamchatsky. Om het eiland vervolgens te verkennen kun je niet zomaar een auto huren en op eigen houtje rondrijden. De locals hier zeggen namelijk ook wel: ‘Er zijn geen wegen, alleen aanwijzingen’. Om de glorieuze vulkanen en wilde beren te spotten, heb je dus toch echt een gids of helikopter nodig. Je moet hiervoor misschien wat dieper in je buidel tasten dan normaal voor een weekje weg, maar dan heb je ook wat!  
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.