Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

De redactie tipt: films en series die je door Japan laten dwalen

17-09-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1059 keer bekeken
  •  
japan films

© SkyImages / Shutterstock.com

Japan. Het was al zo ver weg en nu is het neon-oerwoud van Tokyo verder weg dan ooit. Een potje film kijken mag de reislust misschien niet volledig stillen, maar het komt in ieder geval dichtbij. Veel kijkplezier.
Midnight Diner: Tokyo Stories
De dramaserie Midnight Diner: Tokyo Stories is gebaseerd op het gelijknamige Japanse mangaverhaal, waarbij hoofdrolspeler 'The Master' telkens om middernacht zijn kleine eettent opent. We willen je alvast waarschuwen: de beelden gaan hoe dan ook met je hongergevoel spelen. Het kan dus geen kwaad om met een goedgevulde maag op de play-button te klikken. Niet alleen de cuisine, maar ook de setting tilt je naar Japanse sferen. Het traditionele eethuis met fragiele witte schuifdeur en hanglampen straalt een bijna therapeutische sereniteit uit, afgewisseld met de hectiek van het beweeglijke Tokyo.
The Birth of Saké
Wie van de Japanse cultuur wil proeven, doet er goed aan om de nationale drank sake niet te ontwijken. Het brouwproces van deze eeuwenoude rijstwijn vindt tijdens de wintermaanden plaats. Een intens proces, kunnen we je alvast verklappen. Hoe intens precies, dat wordt mooi uitgebeeld in de cinematografische docu The Birth of Saké. De docu vertelt het verhaal van een aantal Japanse sakebrouwers die zich vol passie storten in het ontwikkelen van de populaire rijstwijn.
Spirited Away
Animatie en Japan: je kan het ene bijna niet los zien van het andere. Een van de meest geprezen animatiefilms van Japanse bodem is Spirited Away. Een echte klassieker binnen zijn genre dat doet denken aan de Aziatische versie van Alice’s Adventures in Wonderland. In Spirited Away komt de 10-jarige Chihiro terecht in een mythische wereld vol spirituele en fantasierijke wezens. Hoewel de culthit allesbehalve een realistische weerspiegeling van het land is, kunnen we stellen dat de film een terecht pronkstuk van de Japanse cultuur is.
Streetfood: Asia – Osaka, Japan
Zelfs wanneer je geen dampend gerecht op schoot hebt liggen, weet de serie Streetfood: Asia je smaakpapillen aan het dansen te krijgen. Het eerste seizoen van de serie brengt een ode aan de Aziatische streetfoodcultuur, waarbij je een stop maakt bij negen grote steden op het continent. We zien verkopers die hun leven wijden aan het perfectioneren van een bepaald gerecht. In aflevering twee zijn de eetkraampjes van de Japanse stad Osaka aan de beurt, waar de iconische gerechten takoyaki, okonomiyaki en geroosterde tonijn de revue passeren.
Shoplifters
De film Shoplifters speelt zich af in een van de buitenwijken van Tokyo, waar een armzalige familie regelmatig winkeldiefstal pleegt om te kunnen overleven. De film heeft een sociale lading: het schept een beeld van de hedendaagse Japanse samenleving waar mensen zonder vangnet leven. Oma chanteert een gezin, moeder steelt regelmatig op werk en dochterlief brengt geld binnen door te werken bij een peepshow. Het geld mag dan mijlenver te zoeken zijn, liefde voor elkaar heeft de familie in overvloed.
Tampopo
Tampopo: nog zo’n Japanse klassieker. De film maakte in Japan zoveel los dat je vandaag de dag nog steeds vele gelijknamige ramenwinkels in het land vindt. De satirische komedie wordt ook wel een 'ramen western' genoemd. Tampopo volgt een vrachtwagenchauffeur die in een noodleshop belandt om daar vervolgens de eigenaar te helpen met het verbeteren van zijn gerechten. De film straalt een en al liefde voor de Japanse keuken uit en stimuleert daarnaast regelmatig je lachspieren. En het zal niet als een verrassing komen, maar voor de beste kijkervaring combineer je de film met een bord noodlesoep.
Japan naar de keukentafel halen? Probeer het recept voor Japanse hartige pannenkoeken: okonomiyaki.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.