Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Waarom kent haast niemand deze Italiaanse stad?

20-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1744 keer bekeken
  •  
thumb-ferrara
La Bella Italia. In alle hoeken van het land kan je je hart verliezen. Maar de hoek waarin Ferrara zich bevindt, lijkt vrij onbekend te zijn. En dat is maar beter ook, want de perfect behouden renaissancestad weet zo zijn charme te houden.
We geven het toe. Het is natuurlijk een tikkeltje scheef dat we Ferrara nu in de schijnwerpers plaatsen. We hopen namelijk dat de stad zijn rustieke sfeer blijft behouden. Maar ergens diep van binnen voelen we ons verplicht om deze prachtige stad met jullie te delen. Dus daar gaan we. Ferrara ligt in de gastronomische provincie van Italië , genaamd Emilia-Romagna, tussen Bologna en Venetië  in.

shutterstock_1291662361
Rustieke fietsstad
Dat Ferrara vaak wordt vermeden, dat begrijpen we aan de ene kant. Maar aan de andere kant snappen we daar geen ene barst van. De middeleeuwse stad met kolossale paleizen en een hoog gastronomisch DNA heeft een uitstraling waar je makkelijk voor kan vallen. In 1995 kreeg de stad geheel terecht een plek op de Werelderfgoedlijst. De stad is naast een universiteitsstad ook een uitstekende bestemming voor fietsliefhebbers. Ferrara staat dan ook bekend als dé fietsstad van Italië. Da's niet gek, want Emilia-Romagna is de platste regio van het land. Nergens kom je dan ook zoveel fietsen tegen als in deze provincie.
Smiltena : Shutterstock.com

© Foto: Smiltena / Shutterstock.com

De interessante plekken in de stad? Wij gaan ze uitlichten.
Palazzo dei Diamanti
Dit paleis bestaat uit meer dan achtduizend witte en lichtbruine marmeren piramideachtige stenen, ontworpen door de architect Biagio Rossetti. Rossetti versierde alleen de twee belangrijkste wanden van het pand met deze opvallende stenen, die diamanten moeten voorstellen. De ‘diamanten’ zijn zo gepositioneerd dat het gereflecteerde licht van het gebouw wordt gemaximaliseerd, wat in een tof effect resulteert. En in het paleis kan je The National Gallery of Art bezoeken. Doen!


Foto: Stefy Morelli / Shutterstock.com
palazzo-diamanti-Stefy Morelli : Shutterstock.com
De stadsmuur
Bijna de gehele stad wordt als het ware omarmd door een stadsmuur. De muur is zo’n 9200 meter lang en dateert uit de vijftiende eeuw. Deze eeuwenoude structuur wordt gezien als een van de best bewaarde stadsmuren in Italië. Hoe je de muur en de omliggende groene parken het beste kan verkennen? Te voet of nog beter, te fiets! Het defensiesysteem is namelijk getransformeerd tot een toffe wandel- en fietsroute, waarbij delen van de muur zijn samengesmolten met het stadspark.

City walls
Castello Estense
Het Castello Estense is misschien wel het meest iconische gebouw van de stad. Dit kolossale gebouw is een goed voorbeeld van een palazzi, een grote en indrukwekkende Italiaanse stedelijke woning in renaissancestijl. De renaissancestijl zie je vooral terug in de slotgracht, de ophaalbruggen, de torens en de imposante bouw van het paleis. Bewonder bijvoorbeeld de fresco’s aan de binnenkant van het gebouw en beklim de Torre dei Leoni oftewel de Lion’s Tower. Vanuit deze toren heb je een uitstekend panoramisch uitzicht op het historische centrum van de stad.

castello-estense
Palazzo Municipale
Naast Castello Estense is ook Palazzo Municipale een van de belangrijkste gebouwen van de stad. Zo is het gebouw in vele boeken en gidsen van de stad opgenomen en dient het tegenwoordig naast museum ook als gemeentehuis. Aan de buitenkant valt genoeg te bewonderen, maar de binnenkant is met zijn mooie wandtapijten en standbeelden net zo bijzonder. Wandel bijvoorbeeld rond bij de schitterende binnenplaats. Sommige gedeeltes van het paleis zijn gratis te bezoeken.
palazzomunicipale
Gaan?
Vanaf het vliegveld van Bologna kan je Ferrara binnen drie kwartier bereiken, per auto of per shuttlebus. Ook kan je de stad per trein bereiken via de Bologna-Padua lijn. Deze is verbonden met de grootste steden in het noordoosten van het land. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.