Logo 3 op Reis
Dit is een archiefsite. Ga voor actuele content naar www.3opreis.nl

Het Franse Bourgondië biedt meer dan de fameuze wijnen

17-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1074 keer bekeken
  •  
Bourgondië

© Massimo Santi / Shutterstock.com

Te midden van Frankrijk, enkele uren voorbij de Ardennen, maar nog voor de populaire Provence, vind je Bourgondië. Een waanzinnige streek, die vaak wordt overgeslagen door degenen op weg naar het zonnige zuiden. Onterecht, want deze prachtige regio biedt zoveel meer dan voortreffelijke wijnen. 
Bourgondië bestaat uit vier Franse departementen, oftewel regio’s: Yonne, Côte d’Or, Nièvre en Saône-et-Loire. Samen vormen ze een landschap bestaande uit glooiende heuvels die bestrooid lijken door artistieke dorpen en eeuwenoude Romeinse bouwwerken. Natuurliefhebbers vinden hier rust in groene bossen en langs kabbelende rivieren. Stedelingen ontdekken de oud Franse steden Dijon en Chalon-sur-Saône. Maar ook aan land- en wateractiviteiten ontbreekt het in Bourgondië niet. En dan hebben we het nog niet eens over de Franse gastronomie – wijn én cuisine - waardoor deze streek beroemd is geworden. 
Bourgondië

© Traveller70 / Shutterstock.com

Natuurpark du Morvan
Wanneer je Bourgondië op de kaart bestudeert, springt het groene Parc Naturel Régional du Morvan gelijk in het oog. Een route door dit natuurgebied mag dan ook niet aan een reis door de streek ontbreken. Smalle wegen slingeren hier door pittoreske dorpen en groene weilanden. Lokale boeren verkopen kaas, fruit en honing langs de weg, waaraan je jezelf tegoed kan doen tijdens een pitstop langs een van de vele beken. In het park zijn ook tal van meren te vinden, waaronder het grote het Lac des SettonsEen welkome verkoeling na een lange autorit of een dag mountainbiken. Aan de oevers zijn bovendien verschillende watersportcentra te vinden.
Steden en dorpen
Na een kleine wandeling door de steden Dijon of Chalon-sur-Saône is het snel duidelijk: Bourgondië ademt geschiedenis. Het centrum van Dijon, beroemd om de bekende mosterd, is compact en daardoor makkelijk te bewandelen. De stad heeft dankzij middeleeuwse invloeden en betimmerde huizen een elegante uitstraling. Het iets zuidelijker gelegen Chalon-sur-Saône is even charmant en levendig. Neem plaats op het terras van een van de vele pleinen en neem de typische Franse stad in je op, die door zijn ligging aan de rivier de Saône bijna iets weg heeft van Parijs. Maar sla ook de kleinere Bourgondische plaatsen niet over. In veel van de op heuveltoppen gelegen dorpen vind je drukbezochte markten en indrukwekkende Romaanse basilieken en abdijen. 
Bourgondië

Semur-en-Auxois

© JeniFoto / Shutterstock.com

Dijon

Dijon

© Leonid Andronov / Shutterstock.com

Pak de fiets
Bourgondië leent zich perfect voor een roadtrip per auto, maar het landschap is ook voor fiets fanatiekelingen goed toegankelijk. Het gebied is deels heuvelachtig, maar de klim valt mee. Er lopen veel fietspaden door het natuurpark du Morvan en langs de vele wijngaarden in de omgeving. Een favoriet is de tweehonderd kilometer lange route langs het Canal de Bourgogne tussen Migennes en Dijon. Ook langs de rivieren in de streek zijn routes te volgen.
Fiets in wijngaard

© Labellepatine / Shutterstock.com

Wijn en cuisine
Van het typische Franse platteland en stadslandschap in Bourgondië gaat het hart van elke francofiel sneller kloppen. Maar een bezoek aan dit deel van het land is pas compleet wanneer je een paar kilo zwaarder thuiskomt. Wijnkenners kennen de streek immers vooral bij de naam van de wijnstreek, de Bourgogne, waar wijngaarden vol pinot noir-, gamay- en chardonnay-druiven jaarlijks tientallen flessen produceren. Speur de wegen af naar huizen of boerderijen met een wijnton naast de poort. Staan hier lege flessen op? Dan kan er wijn geproefd worden. Laat je favoriete wijn vergezellen door een stevige boeuf bourguignon, het kenmerkende gerecht van de streek. En vergeet je niet tegoed te doen aan de befaamde Franse kaas époisses, afkomstig uit het gelijknamige dorp. 
Boeuf Bourguignon

© hlphoto / Shutterstock.com

Rode wijn

© Africa Studio / Shutterstock.com

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang persoonlijke achter-de-schermen anekdotes en een flinke dosis (duurzame) reisinspiratie.